Регион

УЗБУНА НА ЈАДРАНУ: Мистериозни вирус се шири брзином светлост, купачи се жале на високу температуру и…

Да ли се шири ротавирус на купалиштима у западном делу Задра? Ових дана на друштвеним мрежама осванула је информација о необичној зарази међу људима који су се купали на подручју Борика. Већина пацијената има симптоме цревне вирозе као што су грозница, дијареја или повраћање. Неки кажу да кружи стомачни вирус, док други тврде да се болести јављају због фекалних испуштања у море.

Како би проверили шта се тачно дешава на Борику, „Слободна Далмација“ је позвала „Одводњу“ у Задар. Директор Грго Пероња тврди да на тој страни хрватског приморја годинама није било испуста канализације и да је читав хотелски комплекс на Борику повезан са системима који иду на исток, према центру града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта се онда дешава, зашто се шире приче да су се купачи у пешчаној ували на Борику и оближњој плажи према Диклу „пробудили“ са цревним тегобама и какав је квалитет мора на тим местима, питали су Бенита Пуцара, управника службе за здравствену екологију и заштиту околине у Заводу за јавно здравство Задар (ЗЈЗЗ). Потврдио је да су више пута у последњих петнаестак дана, због појаве информација да су неке особе задобиле симптоме вирозе, вршили испитивање квалитета мора.

– Редовно испитивање квалитета мора обављено је 21. јуна. Тада су резултати показали да је море код хотела ‘Донат’ ‘другог степена квалитета’, а у ували где је пешчана плажа ‘првог степена квалитета’. Други узорци узети су 26. јуна и то на захтев управе оближњег хотела који су поново тражили испитивање јер је било дојава да је неколико особа које су се купале на тим плажама задобиле симптоме вирозе попут температуре, дијареје и повраћања. Осим редовних показатеља које и иначе испитујемо у мору, а то су ешерихија коли и цревне ентерококе, додали смо и испитивање на златну стафилококу која може да узрокоје повраћања – рекао је Пуцар и додао да је уз редовну процедуру узимања узорака мора која се узима на 30 центиметара, али тамо где је море дубоко један метар, затражио и узимање узорака у плићаку.

– Бактерију златне стафилококе нисмо пронашли, а другим испитивањем квалитета мора догодила се обрнута ситуација од 21. јуна. Море је код хотела Донат било ‘првог степена квалитета’, а у ували на пешчаној плажи ‘другого степена квалитета’ – рекао је Пуцар додајући како су почетком јула поново имали дојаве да се у хотелу појавила зараза.

– Тада су особе које су имале симптоме дале узорке столице на анализу и потврђен је један случај ротавируса. У договору с нашом Службом за епидемиологију и ХЗЈЗ-ом одлучили смо да 5. јула пошаљмо узорке мора с та два места како би покушали да из њих издвојимо ротавирус. Међутим, нисмо уопште сигурни хоће ли тако нешто бити могуће, јер то није уобичајена процедура. Уз узорке мора, послали смо и узорке из базена оближњег хотела – рекао је Пуцар и додао да би особе које имају симптоме ротавируса требало да се јаве Служби за епидемиологију ЗЈЗЗ-а како би они могли да направе анкету међу пацијентима и пронађу шта повезује особе које су се разболеле.

Управник службе за епидемиологију, др. Алан Медић, рекао је да су до пре недељу дана имали појединачне пријаве гастроентероколитиса, чији су симптоми пролив и повраћање, код деце, а нека од те деце су се купала на плажи на Борику.

Медић је нагласио и да је проблем у томе што бројни људи не доносе узорке столице на анализу, већ повраћање и пролив приписују „летној вирози“.

– Служба за епидемиологију је издвојила два случаја ротавируса, једна код одрасле особе која је боравила у хотелу и један код детета које није било гост хотела. Појава ротавируса у дечјој доби је учестала, а већина деце, њих више од 90 одсто, такав облик вируса преболи кроз дан-два па родитељи и не носе узорке столице на анализу. Када дете добије ротавирус, оно на шта највише треба пазити јест да не дехидрира -. рекао је др. Медић и додао да је ротавирус помало незгодан јер има велики епидемиолошки потенцијал, али и да у литератури до сада није забележен ниједан случај да се преноси морем.

– У околини ротавирус остаје и до неколико дана, могуће да је случај с купањем на пешчаној плажи био такав да се вирус задржавао на песку, али када вироза траје само један или два дана, понављам, људи не доносе узорке столице на анализу и нисмо у могућности да потврдимо развој болести, односно узрочно-последичну повезаност. У литератури постоје једино случајеви где се тај вирус може преносити у базенским водама, али нигде није забележен пренос ротавируса морем, зато јер се вируси у мору, због високе концентрације соли – разблаже. Међутим, та је пешчана плажа мала и велики број деце борави на њој, па појава вируса, као и на другим подручјима где на једном месту борави велики број деце, односно у колективима као што су играонице и вртићи, није неуобичајена. Ротавирус може остати на песку које море није испрало, деца могу да размењују играчке на плажи, може се пренети и ваздухом, а како је плажа врло фреквентна онда су могуће појаве болести код више особа – истиче др. Медић који такође саветује да децу, поготово ону која су имунокомпромитована, не воде на плаже које су пренатрпане.

Због појаве ротавируса на Борику оближњи хотелски комплекс посетио је и Државни инспекторат ког је о овој ситуацији алармирао Завод за јавно здравство Задар.

Извор: Слободна Далмација