Србија

ЗАСТРАШУЈУЋА ОЛУЈА ДОЛАЗИ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ! Ево када стиже у Србију, Хрвати су већ на ногама (ФОТО)

Фото: Твитер принтскрин

Портал Реин аларм јавља да стиже ново невреме са запада, преко Словеније. Погодиће Хрватску, онда стиже у нашу земљу.

Словеначка Агенција за заштиту животне средине наводи да су се рано јутрос у близини границе Словеније са Италијом створиле две јаче олујне ћелије које путују према истоку. Прва је кренула у унутрашњост Словеније, а друга је захватила подручје јужно од Бовца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За целу Словенију издато је наранџасто упозорење због могућег олујног невремена. Поново постоји опасност од јачих удара ветра, пљускова и града, јављају регионални медији. Пљускови би могли изазвати и бујичне поплаве, додаје се.

У Загребу је промена времена већ стигла. Пада киша, а чује се и снажна грмљавина, јавља хрватски Јутарњи лист.

Равнатељство цивилне заштите РХ упозорило је путем Фацебоока да се грмљавинско невријеме из Горског котара креће у смјеру карловачког и загребачког подручја.

Између 9 и 10 сати на том подручју треба очекивати изражене пљускове, муње те пролазно јак ветар, у мањој мери и град.

– Будите спремни на јача грмљавинска невремена која могу проузроковати велику штету и заштитите се од муња, саопштили су у 9.15 сати.

И у Хрватској је данас прогнозирано нестабилно време, а како наводи Републички хидрометеоролошки завод Хрватске највећа могућност за локално грмљавинско невреме у тој земљи је поподне и увече.

Наранџасто упозорење због могућег олујног невремена на снази је у већем делу БиХ кдо недеље. Наранџасто упозорење издато је као упозорење на локалне пљускове праћене грмљавином и појачаним ветром уз могућу појаву града.

Подручје за које је издат наранџасти метеоаларм је западна, северна, централна и источна Босна, а на снази је од данас од 16 сати до 22. јула до поноћи.

Када олује стиже у Србију?

Републички хидрометеоролошки завод Србије објавио је рано јутрос два упозорења. У првом се упозорава да се данас и сутра по подне и увече на подручју Србије могу очекивати временске непогоде, док се друго односи на високе температуре.

– Област од Алпа, преко западног Балкана и Србије до региона Карпата данас и сутра очекује јака грмљавинска активност.

Развоји ће локално бити веома снажни и брзопокретни (премештаће се са запада-северозапада ка истоку) уз:

понегде крупан град (> 5 цм у пречнику),
краткотрајно олујне ударе ветра (> 24 м/с),
и изоловано орканске ударе ветра (> 28 м/с).

– Тачну локацију иницијације, премештања и јачине самих непогода је унапред тешко одредити, али је већа вероватноћа појаве у каснијим поподневним и вечерњим сатима у северним, западним и централним крајевима Србије. За конкретне локације ћемо издавати хитно упозорење на грмљавинске непогоде један до два часа унапред – наводи се у упозорењу РХМЗ.

Извор: Srbija Danas