Свет

Шок у Украјини! НЕОЧЕКИВАН ПОТЕЗ ЗЕЛЕНСКОГ…

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је све регионалне војне комесаре.

„Распуштамо све регионалне војне комесаре. Овим системом треба да управљају људи који тачно знају шта је рат. Цинизам и мито током рата су издаја“, казао је Зеленски након специјалног састанка Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Украјински лидер је напоменуо да се систем регрутације може поверити само војницима који су били на фронту, али који су задржали достојанство.

Зеленски је дао инструкције главнокомандујућем Оружаних снага Украјине Валерију Залужном да на ове положаје постави војна лица која су била у зони борбених дејстава.

Према његовим речима, у земљи је покренуто укупно 112 кривичних предмета против запослених у војним канцеларијама, док су 33 особе оптужене за корупцију. Међу њима су регионални војни комесари, службеници градских и окружних војних канцеларија за регистрацију, службеници војномедицинских комисија у Виничкој, Кијевској, Лавовској, Одеској и Полтавској области, као и у областима ДНР под контролом Кијева.

„Неко је узимао готовину, неко у криптовалути“, указао је Зеленски.

Раније је Зеленски рекао да су разочаравајући прелиминарни резултати ревизије рада украјинских војних канцеларија за регистрацију.

Један од најзвучнијих скандала догодио се у јуну у Одеској области, када су медији објавили информацију да је породица војног комесара Јевгенија Борисова стекла некретнине и другу имовину у Шпанији у вредности од четири и по милиона долара.

Први заменик министра одбране Украјине Александар Пављук најавио је 28. јуна инспекцију руководства војних канцеларија поводом оптужби о корупцији. Према његовим речима, у ту сврху створена је радна група.

 

Извор: РТ Балкан