Србија

СРБИЈИ ПРЕТЕ НОВЕ СУПЕРЋЕЛИЈСКЕ ОЛУЈЕ? Ево шта нас чека у наредних месец дана

Фото: Инстаграм принтскрин

ОВОГОДИШЊЕ лето протиче у знаку веома променљивог времена. Током топлотних таласа температура ваздуха је у више наврата достизала 39°Ц. Међутим, након најтоплијих дана долазило је до промене времена у виду јаког погоршања времена са веома обилним пљусковима и снажним грмљавинским олујама.

Само током јула Србија је у више наврата била на удару јаких олуја и непогода у виду града, уз олујне ветрове и преко 100 км/х, а долазило је до развоја снажних суперћелијских олуја. Оне су неретко прелазиле пут од преко 1000 километара на свом путу од Аустрије и Словеније преко Хрватске и Србије даље на исток, а на њиховом најјачем удару у неколико наврата нашла се Војводина, нарочито Бачка и Срем, а Нови Сад и Бачка Паланка претрпели су и огромне штете, пише метеоролог Ђорђе Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уништени су бројни објекти, оштећени кровови, возила, а нажалост било је и жртава. Суперћелијске олује донеле су и ураганске ветрове од преко 180 км/х, а уништено је и више десетина хектара шума, нарочито у Војводини.

И почетак августа донео је Србији снажне грмљавинске олује и непогоде, последња суперћелијска олуја забележена је у суботу и једна од њих погодила је директно и Београд, уз веома јак град.

Добра вест је да од данас следи стабилизација времена, па се у наредних десетак дана очекује стабилно, сунчано и сваким даном све топлије време, да би током следеће седмице Србију захватио и топлотни талас, уз температуре и преко 35°Ц, а током појединих дана приближиле би се и 40°Ц.

Дакле, на подручју Србије минимум бар до 20-22. августа нема опасности од продора система са јаким олујама. Обично након врелих топлотних таласа, настану идеални услови када дође до продора хладне ваздушне масе да настану јаке грмљавинске, па и суперћелијске олује.

Да ли има могућности да се у наредних месец дана створе нове олује попут оних претходних потенцијални одговор је да, али у овом тренутку још је рано рећи када ће тачно доћи до тога, али као што је речено у наредних 15 дана неће, да би постојала могућност крајем августа ако дође до продора осетно хладније ваздушне масе изнад врече подлоге и атмосфере.

Већ у септембру атмосфера над нашим подручјем поприма другачије карактеристике, па је могућност стварања суперћелијских олуја врло мала, а такви системи су током јесењих месеци резервисани за приморске пределе и подручје Медитерана. У прилог томе тада иду и високе температуре Средоземног и околних мора, а то представља окидач за настанак таквих моћних олујнијх система, односно што је више влаге и топлоте и још ако додамо нагли упад хладног ваздух ето идеалних услова.

Иначе, сезона грмљавинских нестабилности на подручју Србије је у топлом делу године, односно од априла до октобра. Највећа честина је крајем пролећа и почетком лета, односно током маја и јуна, али су и јул и август такпође идеални за настанак, али уз мању честину у том делу лета и године.

Суперћелијске олује потпуно си прородна појава, које су се редовно догађале и у прошлости, а сам њихов настанак и да ли ће их бити чешће или не у току једне године зависи од много фактора у атмосфери.

Извор: Телеграф