Свет

ПРОЦУРИЛО! Шта је ово амерички авион урадио чим је кренуо напад на Крим?!

Амерички шпијунски авион „боинг“ П-8А Посејдон налазио се на подручју изнад обале Црног мора током ракетног напада Украјине на Севастопољ раније данас. Летелица је, како наводе извори, почела да се креће ка Црном мору скоро истовремено са почетком напада на штаб Црноморске флоте у Севастопољу.

Такве летелице редовно се размештају код обала Крима, заједно са извиђачким дроновима РК-4 Глобал Хоук и авионима за рано упозорење Е-3А Сентри америчког ратног ваздухопловства. Подсетимо, Русија је неколико пута тврдила да америчка војска украјинским снагама обезбеђује координате циљева, Украјинци испаљују ракете тек када добију податке од САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе је почетком писао и Вашингтон пост, указујући на дубљу и оперативно активнију улогу Пентагона у руско-украјинском сукобу. Ове информације потврдила су три висока украјинска званичника и један амерички, а пракса се спроводи откад су у Украјини у употреби амерички ракетни систем високе покретљивости „химарс“ и слично високопрецизно вођено оружје, попут вишецевних ракетних система М270, од којих сваки испаљује ракету америчке производње која може да путује до 80 километара.

Москва тврди да украјинске снаге готово никада не лансирају напредно оружје без конкретних координата које им даје америчко војно особље из база у другим деловима Европе, а тај „начин рада“ требало би да Вашингтону улије поверење у вези с наставком слања оружја већег домета кијевским снагама.

Подсетимо, на небу изнад Црног мора последњих месеци примећен је рекордан број шпијунских авиона из земаља НАТО-а.

Северноатлантска алијанса је, усред укидања иницијативе за црноморско жито, одлучила да појача извиђање у црноморском региону, навели су крајем јула у саопштењу савета НАТО-Украјина.

Извор: Информер