Свет

РУСИ СПРЕЧИЛИ ПОЛЕТАЊЕ УКРАЈИНСКИХ БОРБЕНИХ АВИОНА: Пред овим системом су и Американци немоћни

Борбени авиони украјинског ратног ваздухопловства редовно морају да напуштају борбене задатке и враћају се у базу због рада руских система за електронско ратовање који им искључују електронику, рекао је за РИА Новости добро обавештени извор.

„Руски системи за електронско ратовање, као што је Красуха, тренутно су у стању да потпуно потисну систем контроле украјинских ловаца и јуришних авиона. Као резултат тога, пилоти Оружаних снага Украјине редовно морају да напуштају борбене мисије због квара система и да се враћају у базу”, рекао је саговорник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је појаснио да се „ украјински авиони враћају у базу користећи земаљске референце, јер њихова навигација „пада” због потискивања.

Оружане снаге Русије активно користе системе Красуха-С4 у зони специјалних војних операција. Конкретно, како је војска раније известила у видео снимку руског Министарства одбране, други метод утицаја на авијацију је да због ометања радара Красуха, украјински авиони морају да се подигну са мале висине, а затим падају у зону уништења руских система ПВО.

Према јавним подацима, опсег утицаја система Красуха на непријатељску електронику је до 150 километара.

Према правилима Министарства одбране, електронско ратовање је врста оружаног ратовања током које се радио-емисије (радио сметње) примењују на радиоелектронска средства контроле, комуникације и извиђања непријатеља у циљу промене квалитета информација које круже. Поред тога, електронско ратовање подразумева заштиту својих система од сличних утицаја.

Извор: Wебтрибуне.рс