Србија

СТИГЛА ПОТВРДА: Састаје се „Кризни штаб“

Др Снежана Јовановић из лабораторије „Ватрено око“ потврдила је да ће се ове недеље, можда чак и данас, састати Радна група за ковид.

Радна група је практично наследник Кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разлога за забринутост, онако као што је некада било, сигурно нема. Доста људи је прележало ковид, велики број људи је вакцинисан“, рекла је докторка Јовановић.

Професор доктор Драган Делић је гостујући у емисији „Јутро на Првој“ говорио о поновном заседању Радне групе за коронавирус, као и о великом броју заражених који се јављају својим лекарима.

Епидемиолог Зоран Радовановић раније је навео да је ово девети талас коронавируса, док доктор Делић тврди да би требало да их очекујемо више.

„Ово су респиратнорне инфекције, њима онда одговарају затворене просторије, велика концентрација становништва на једном месту. Близак контакт и капљични пренос омогућавају те таласе. То је нешто што можемо очекивати, а наш задатак је да јачину тих таласа некако редукујемо“, објашњава он.

Који су задаци Радне групе?

Уместо Кризног штаба за борбу против ковида 19, који је укинут почетком ове године, Србија је добила Радну групу за поступање у условима пандемије ковида 19.

Како је тада обелодањено, њени задаци су да даје предлоге о поступању са ковид позитивним пацијентима на свим нивоима здравствене заштите, даје предлоге процедура за кретање ковид позитивних пацијената од установа на примарном нивоу ка вишим нивоима здравствене заштите ради обављања дијагностичких процедура, даје предлоге мера за организовање стационарног лечења, размотри оправданост постојања ковид болница као потребних здравствених установа, даје предлоге за спровођење превентивних мера сходно епидемиолошкој ситуацији и других мера на основу медицинских индикација.

Ко су чланови Радне групе?

Чланови Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид 19 последњи пут су заседали у Палати „Србија“ 10. марта 2022. године, када је донета одлука о укидању скоро свих мера – ковид пропусница, обавезног ношења маски, ограниченог броја људи на прославама, концертима и утакмицама…

Подсетимо, поред тадашњег министра здравља др Златибора Лончара, најангажованији чланови тзв. медицинског дела Кризног штаба били су др Бранислав Тиодоровић, др Предраг Кон, др Дарија Кисић Тепавчевић, др Верица Јовановић, др Мијомир Пелемиш.

Извор: Блиц/Б92