Свет

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК ОТКРИО КАКВА КАТАСТРОФА СЛЕДИ: Ево шта ће се десити ако САД напусте Украјину

Престанак војне и финансијске помоћи од стране Беле куће Украјини имао би разорне последице по земљу, рекао је пензионисани пуковник америчког ваздухопловства Седрик Лејтон за ЦНН .

– То би била катастрофа. Разлог је тај што Украјина у потпуности зависи од помоћи коју пружамо. Са војне тачке гледишта, могла би се десити ситуација да се све или већина оружја за Украјину заглави на пола пута. Неће моћи више да набављају Абрамс тенкове. Неће добити ловце Ф-16 које су тражили, неће бити ХИМАРС рактеа – изјавио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лејтон је приметио да оваквим развојем догађаја контраофанзива не само да би се успорила, већ би и нестала. То ће заузврат омогућити руској војсци да покрене своју контраофанзиву, коју украјинске оружане снаге неће моћи да одбију, додао је он.

– Ово је веома опасна ситуација – закључио је Лејтон.

Изјаве америчког пуковника долазе након што је амерички председник Џо Бајден потписао закон који је одобрио Конгрес, а који ће наставити да финансира владине операције 45 дана. Истовремено, закон не предвиђа издвајање средстава за потребе Украјине.

Потписивањем закона отклоњена је претња гашењем рада у Сједињеним Државама, које би иначе наступило већ 1. октобра.

Извор: Информер