Свет

КРАЈ! Украјина ће морати да направи озбиљна четири уступка

Украјина ће морати да направи озбиљне уступке да би постигла мир, пише „Фронт Популаире“.

„Решавање украјинске кризе не може да подразумева обичан прекид ватре и замрзавање сукоба. То ће свакако захтевати свеобухватне преговоре за враћање стабилности и безбедности у Европи. Што пре владајуће елите Европе то схвате, то боље“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима аутора, украјински председник Владимир Зеленски, мораће да пристане на четири услова како би обезбедио мир, у ситуацији када подршка Запада почиње да бледи. Прво, Кијев ће морати да призна губитак територија. Друго, мораће да постане неутралан, односно да одустане од жеље да уђе у НАТО и ЕУ.

Поред тога, употреба руског језика на равноправној основи са украјинским треба да буде уписана у устав. Коначно, Украјина мора проћи кроз ограничени облик демилитаризације, који би могао бити надокнађен споразумом о међусобној одбрани између ње и Немачке, Француске и Пољске.

„Јасно је, да је садашњој националистичкој фракцији моћи у Украјини, тешко да прихвати ове одредбе, али, које је друго решење могуће? Бесконачни наставак сукоба са све већим бројем мртвих?“ — пита се аутор.

Дакле, ефикасно решење кризе не може се постићи једноставним прекидом ватре и замрзавањем непријатељстава. Што пре владајуће елите у Европи то схвате, то боље за њих, закључује издање.

Почетком септембра, амерички државни секретар Ентони Блинкен, рекао је у интервјуу за Еј-Би-Си, да ће Украјина преговарати ако постоји иницијатива Русије, а САД ће подржати кијевске власти ако објаве спремност за дијалог. Истовремено, нагласио је Блинкен, Украјина не одустаје од претензија на своје бивше територије.

Прес секретар руског председника, Дмитриј Песков, је на то одговорио, да Блинкенове речи о неспремности Москве за преговоре не одговарају стварности. Русија је више пута изјављивала да је спремна на преговоре, али треба да узме у обзир реалности које су се развиле после марта 2022. године.

Извор: Wебтрибуне.рс