Свет

РУСКИ АМБАСАДОР ШОКИРАО САД: Напади на америчке базе су само загревање

Учестали су напади на америчке базе на Блиском истоку како би се утицало на ситуацију око Палестине, изјавио је руски амбасадор у Ираку Елбрус Кутрашев, одговарајући на питање о гранатирању америчких база у Ираку и делу Сирије који су окупирали Американци.

„Све већа учесталост удара директно је повезана са догађајима у Палестини. Информације о 13 напада за недељу дана вероватно су мало застареле. Тренутно су познати нови. Треба напоменути следеће: ирачке оружане групе не могу да нападају Израел јер географски су далеко од бојног поља, али се Сједињене Државе сматрају главним савезником Израела“, рекао је Кутрашев за руске медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он напомиње да се напади на америчке војне базе „подузимају са циљем да се приморају Сједињене Државе да промене своје приступе према сукобу на Блиском истоку.

„Они на овај начин покушавају да утичу на ситуацију у Палестини. Колико ће то бити ефективно је друга ствар. Ово није први пут да се овакви догађаји дешавају у Ираку. Одређени део „легалних“ ирачких оружаних група не признаје америчко војно присуство у земљи. Саму чињеницу присуства америчких трупа на ирачкој територији сматрају наставком окупације од пре 20 година, па настављају да се боре.Ти напади су периодично све чешћи, а понекад влада и затишје.

Са једне стране, америчка војска је у Ираку у оквиру релевантних споразума са владом а са друге стране, имамо догађај из 2020. године, где је након убиства Касема Сулејманија, иранског генерала и команданта јединица ИРГЦ у Багдаду од стране Американаца, ирачки парламент одлучио да повуче све стране трупе, јер се овде налазе и други страни војни контингенти у Ираку. Статус америчких војних база у овом случају остаје нерешен“, објашњава дипломата.

Према његовим речима, напади су интензивирани у последње две недеље, иако пре годину дана није било посебних акција против страних војних лица.

„Све то изгледа као показивање снаге или загревање за нешто значајније. Да ли ће се то догодити не зависи од Ирачана, већ од тога шта ће се тачно десити у Палестини, конкретно око Газе и Западне обале.

Ако дође до ескалације а посебно до копнене, онда ће несумњиво, разне снаге у региону бити увучене у ово.Надамо се да до ескалације у најгорем случају неће доћи, али ако до тога дође, онда има много људи спремних за борбу на Блиском истоку“, упозорио је.

Извор: Wебтрибуне.рс