Свет

ШОЈГУ ЗАГРМЕО: ЗАПАД жели да прошири рат из Украјине на овај регион

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да Запад жели да прошири сукоб у Украјини на Азијско-пацифички регион, преноси агенција Тас, која се позвала на његове коментаре на форуму у Пекингу.

Говорећи на највећем догађају у организацији кинеске војне дипломатије, Шојгу је навео да НАТО прикрива гомилање снага у азијско-пацифичком региону „разметљивом жељом за успостваљањем дијалога“, пренео је Ројтерс.

Шојгу је нагласио да НАТО чланице заправо промовишу трку у наоружавању у региону, тако што тамо повећавају своје војно присуство, као и учесталост и обим војних вежби.

„Америчке снаге користиће размену информација са Јапаном и Јужном Корејом о лансирању ракета, како би одвратиле Русију и Кину“, рекао је Шојгу.

Он је такође оптужио Вашингтон да покушава да искористи климатске промене и природне катастрофе као изговор за „хуманитарне интервенције“.

Према његовим речима формирање нових блокова, као што су КВАД и АУКУС, поткопава улогу Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) и настојања за нуклеарно неширење у региону.

Истовремено, рекао је он, потез Русије да опозове ратификацију Уговора о свеобухватној забрани нуклеарних проба, не значи крај споразума и додаје да Москва није ни спуштала свој праг за употребу нуклеарног оружја.

„Ми само тражимо да вратимо паритет са Сједињеним Америчком Државама, које нису ни ратификовале овај споразум“, наводи руска РИА, цитирајући Шојгуа.

Извор: Ројтерс/Танјуг