Свет

НЕТАЊАХУ БРУТАЛНО ОДГОВОРИО МАКРОНУ: „Очекујте у Паризу, Њујорку…!“ Ово значи само једно!

Француски председник Емануел Макрон је у разговору за Би-Би-Си позвао Израел да прекине нападе у којима гину цивили у Гази.

– Ми патимо заједно са Израелом и разумемо њихову жељу да се ослободе тероризма. Али данас се заправо бомбардују цивили. Мала деца, жене и старци гину под бомбама. За то нема оправдања и нема легитимитета. Зато позивамо Израел да престане – истакао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хамасово министарство здравља саопштило је да је 11.078 људи, укључујући 4.506 деце, убијено у израелском бомбардовању појаса Газе од почетка рата.

– Ова реакција у борби против тероризма мора бити у складу са међународним правилима ратовања и међународним хуманитарним правом јер је то демократска земља – рекао је француски председник.

Одговарајући на питање о могућем кршењу међународног права од стране Израела, Макрон је истакао да он „није судија, већ председник државе“. Такође је рекао да је забринут да би бомбардовање“ Газе могло да подстакне „жељу за осветом“ у региону.

Нетањаху одговорио Макрону

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је, реагујући на изјаве француског председника, да све државе треба да осуде Хамас, а не Израел.

Према тврдњама Нетанијахуа, израелска војска покушава да склони цивиле из сукоба, док их палестинска милитантна група група користи као живи штит, преноси Би-Би-Си.

Нетанијаху је упозорио да ће злочини које Хамас сада чини у Гази сутра бити почињени у, како је навео, Паризу, Њујорку и широм света.

Извор: Курир.рс/Индеx/Политика