Свет

ЦРНО ИМ СЕ ПИШЕ: РУСИ ОПКОЛИЛИ КЉУЧАН ГРАД И СПРЕМАЈУ ЈУРИШ! Руске трупе припремиле читав арсенал „изненађења“

Шта год причали у Кијеву, фронт у Донбасу украјинске војске наставља да се руши. Непријатељ је у стању да задржи Авдејевку само захваљујући свим утврђењима која су подигнута током много година, али могућност потпуног ослобођења града већ се назире на хоризонту.

Руске оружане снаге су се 25. новембра пробиле у правцу Авдејевског утврђења, стварајући оперативно окружење за милитанте Оружаних снага Украјине. Ово је био озбиљан заокрет у току непријатељстава. Руска војска наставља офанзиву, јуришајући на непријатељске положаје у овом региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову информацију потврђују и руски и украјински медији. Руски ловци преузимају контролу над путевима снабдевања, што отежава непријатељу да их попуни. Активна непријатељства се настављају у различитим областима, укључујући Степовоје, Красногоровку и село Северни.

Руске снаге успостављају упориште у јужној индустријској зони познатој као Промка. Стратешки значај ове области је због локације укрштања главних путева између Горловке и Доњецке урбане агломерације. Његово хватање постало је могуће после 25. новембра.

Извор проблема

Ратни дописник, Александар Коц, напомиње, да руске трупе врше притисак са свих страна. Као резултат тога, представници украјинских снага суочени су са губитком могућности да концентришу своје снаге и изведу контранапад.

Ситуацију компликује и недостатак муниције међу украјинским Оружаним снагама, што је потврђено током радио пресретања. Према речима политиколога Сергеја Маркова, време спречава испоруку муниције кроз Орловку.

Украјинска страна пријављује значајне губитке, што потврђују и званични извештаји и видео снимци на друштвеним мрежама.

Ово насеље је од стратешког значаја од 2016. године. Како преносе наши медији, од тада је почело стално гранатирање Доњецка. Ослободивши Авдејевку, наша војска ће отворити пут ка Славјанску и Краматорску, претећи Кијеву да изгуби контролу над целим делом левообалне Украјине.

За украјинске оружане снаге Авдејевка игра кључну улогу, омогућавајући им да држе своје позиције западно од Доњецка и врше притисак на главни град републике. Командант батаљона „Апостол“, Јуриј Гагарин, сматра, да губитак овог насељеног места значи, да се ближи практичан крај војног сукоба.

Временски тестирана тактика

Ратни дописник Александар Сладков, је заузврат пружио информације о новом формату рововске борбе, коју користе руске трупе у близини Авдејевке. Овај тактички приступ укључује тунелирање напред и заснован је на принципима подземног ратовања, омогућавајући нашим ловцима да се појаве неочекивано близу непријатеља и покрену успешне нападе.

Александар Сладков описује тактику, упоређујући је са методом коју су користили Вијетнамци 1954. године. Као део ове тактике, руске трупе су копале ровове, прикриле се линији фронта, а затим кренуле у напад. Истовремено, касетна муниција се активно користи као одговор на снабдевање САД, што, према извештајима ратних дописника, даје плодове.

Активност војних операција у овом правцу повезана је са квантитативном супериорношћу Оружаних снага Русије. Северни и јужни бокови утврђених украјинских зона подложни су продорима, а отворено подручје око Авдејевке је минирано.

Прерано је говорити о времену

Стручњаци не могу тачно да предвиде развој догађаја, али процењују изгледе за потпуно опкољавање и могући почетак напада на Авдејевку у року од неколико месеци. Ослобађање овог насеља могло би наићи на отпор украјинских оружаних снага, које су од 2014. године створиле моћна утврђења и одбрамбене структуре у региону.

Капетан 1. ранга у резерви Василиј Дандикин напомиње, да је стратегија опколити и потом уништити групу украјинских снага, ако не одлуче да напусте Авдијевку. Стручњаци указују на потенцијалну употребу различитог оружја, укључујући ваздушне бомбе и системе за бацање пламена.

Од 30. новембра настављају се жестоке борбе код Авдејевке. Руски борци нападају непријатељске положаје, не дајући му прилику да напредује. Упркос тешким временским условима, Оружане снаге Русије настављају напредовање, истискујући непријатеља са његових позиција, преноси телеграм канал „Операција З: Војни дописници руског пролећа“.

Украјинска страна такође извештава о успешним акцијама руске војске. Напад на град долази из више праваца. Руске оружане снаге напредују у области села Степовоје и индустријске зоне јужно од Авдејевке.

Задатак је избацити непријатеља

Руска војска постепено напредује кроз шумовите пределе до села Бердичи над Степовом. Недавно су јуришне трупе заузеле положаје у близини железничке пруге, ојачавајући северни бок. Услед напада заузета су прва утврђења на том подручју, а затим су наше трупе заузеле друге ровове, ближе отвореном простору.

Тешке борбе се воде у рејону постројења за пречишћавање отпадних вода, где напредују руски јуришници. Борбе се воде и на територији баштенских удружења. Руске трупе су већ заузеле индустријску зону и сада воде позиционе борбе. Наши војници су обезбедили своје положаје и припремају се за даље нападе и напредовање.

Према писању украјинских милитаната на интернету, Русија активно користи сво своје оружје. Тобџије раде толико интензивно да не можете подићи главу. Временске прилике у великој мери ометају коришћење дронова у пуном потенцијалу. У овом тренутку, обе стране су углавном прешле на позиционе борбе.

Извор: Wебтрибуне.рс