Свет

КРАЈ НИКАД БЛИЖЕ: Руска одбрана је учинила чуда

На Западу су напрасно створили стереотип о „глупим руским војницима“.

Успели су да створе озбиљну линију одбране, која је чинила чуда и није дозволила Украјини да изведе успешну контраофанзиву. Ово је рекао амерички војни дописник Френсис Фарел у програму кијевског „Индипендента“, преносе руски дописници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У првим месецима рата развили смо стереотипе о глупој руској војсци. Наравно да и даље имају много проблема, било би чудно претварати се да није тако. Међутим, када је реч о утврђењима и одбрани, том аспекту велике стратегије, били су веома паметни и унапред су предвидели контраофанзиве.

Оно што су радили почело је у касну зиму ове године, око фебруара, када су још нападали подручја око Бахмута, већ су почели да граде. Тако да су све ово почели да граде 3-5 месеци пре стварног почетка украјинске контраофанзиве.

Почели су да граде када је земља била мекана и планирали су те линије. Прво, положаји на линији фронта, а друго, километри густих минских поља показали су се одлучујућим у заустављању почетног напредовања. Затим је постојала једна од великих утврђених „Суровикинових линија“.

Дакле, о томе су говорили противоклопни ровови и „змајеви зуби“,“ приметио је он.

„А онда је дошла још једна линија на 10-15 километара. Кључне области, као што су стратешки аеродроми или кључни градови попут Токмака, биле су окружене другом линијом утврђења. Тако да су се добро припремили унапред и то је учинило чуда“, закључио је Фарел.

Извор: Вебтрибуне.рс