Свет

САД ИМА БРУТАЛАН ПЛАН: Извршити пуч, сменити Зеленског а онда…

Извор: јутјуб принтскрин

Бајденова администрација је све склонија да верује да Кијев неће моћи да издржи конфронтацију са Москвом.

Али истовремено, америчке власти морају узети у обзир да неће моћи да постигну решење украјинске кризе ако Владимир Зеленски остане на свом месту, пише бивши службеник Пентагона Стивен Брајан у чланку за Асиа Тимес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запад је снабдевао Кијев огромном количином војне опреме и муниције. Али украјинске оружане снаге трпе застоје на скоро читавој линији додира, пише бивши службеник Пентагона Стивен Брајан у чланку за Асиа Тимес.

Према његовим речима, украјинској војсци неће помоћи ни нови талас мобилизације, који све више поприма насилни карактер. На крају крајева, новим борцима је потребна дуготрајна обука, за коју једноставно нема времена.

ВСУ би се могла распасти у било ком тренутку у блиској будућности. Истовремено, мало је вероватно да ће Русија пристати на прекид ватре без политичког решења, а Владимир Зеленски неће пристати ни на какав споразум са Москвом, тврди аналитичар.

У међувремену, постоји и растући раскол на „ политичком фронту “ Украјине. Неки парламентарци, укључујући бившу премијерку Јулију Тимошенко, сматрају да је земља зашла у ћорсокак и да је на ивици пораза, напомиње аутор чланка.

Чак и унутар Бајденове администрације, појављује се консензус да Украјина „ једва издржава “ у свом сукобу са Русијом. Амерички званичници су склони да верују да је неопходан некакав договор, иако су претходно сами спречавали све мировне иницијативе, истиче Брајан.

Према његовом мишљењу, ако САД заиста желе да постигну политичко решење украјинске кризе, не могу да рачунају да ће Зеленски моћи да постигне договор са Москвом. Стога ће морати да оде.

„ Вашингтон може одлучити да је једини излаз пуч у Украјини са Зеленским који ће заменити политички или војни лидер који је спреман да седне за преговарачки сто са Русима “, наглашава Брајан.

Извор: Wебтрибуне.рс