Свет

СТРАХОВИТА ОФАНЗИВА РУСА: Путин наредио масовни јуриш, зацртао је да све заврши пре овог датума!

Руске снаге су оствариле добитке у источној Украјини у оквиру својих офанзива на више фронтова, према Институту за проучавање рата (ИСВ), чије мапе приказују тренутну ситуацију у рату.

Научни центар са седиштем у Вашингтону навео је у извештају од 9. децембра да су се руске трупе „вероватно посветиле“ офанзивним операцијама у настојању да преузму иницијативу и контролу на фронту уочи руских председничких избора у марту 2024.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руске снаге су наставиле офанзивне напоре на граници Харков-Луганска област, у близини Бахмута и ка Авдијевки (Авдијивки), као и континуиране копнене нападе у западном Запорожју.

„Недавне изјаве украјинских војних званичника даље сугеришу да су руске снаге успеле да преузму иницијативу дуж границе Харков-Луганска област, у близини Бахмута, и дуж осе Авдијевка-Доњецк, док украјинске снаге задржавају иницијативу у кључним областима јужне Украјине“, наводи се у извештају ИСВ.

Најдраматичније у Авдијевки

Руске снаге су покренуле нову велику офанзиву на Авдијевку, са 610 артиљеријских гранатирања у близини града на истоку Украјине у суботу, саопштила је украјинска војска.

– Непријатељ је јуче покренуо масовне јуришне акције уз подршку оклопних возила у правцу Авдијевка и Маринка. Жестоке борбе се настављају. Наши борци се чврсто држе одбране – рекао је портпарол војске Олександар Ступун за украјинску ТВ.

Авдијевка је кључно украјинско упориште северозападно од града Доњецка који је окупирала Русија у источном региону Донбаса.

Русија је покренула нов покушај заузимања града пре више од два месеца, а московске снаге су напредовале на боковима покушавајући да пресеку линије снабдевања.

Сада у Авдијевки има само око 1.500 људи који су остали од предратне популације од око 32.000.

Напредовање код Бахмута

ИСВ је у свом извештају од 9. децембра приметио да руски извори тврде да су напредовали до узвишеног положаја северно од Клишчијевке и до источне периферије Бохдановке, оба у близини Бахмута.

Геолоцирани снимци објављени 8. децембра такође показују да су руске снаге напредовале источно од Јамполивке, северно од Бахмута.

Ранији снимци објављени 7. децембра показују да су руске трупе напредовале јужно од Роботина у области Запорожја, на југоистоку Украјине.

ИСВ је навео да су кијевске снаге задржале положаје на источној обали Херсонске области, на југу Украјине, 9. децембра, упркос покушајима Русије да их потисну са положаја у Кринкију.

Пријављени руски добици долазе након што су војни аналитичари ИСВ-а 5. децембра рекли да је Русија остварила „потврђене добитке“ у близини Авдијевке. Њузвик је раније објавио да геолоцирани снимци показују напредак дуж дела железничке пруге северно од градске коксаре, поред области јужно од депоније.

„Украјинске снаге, с друге стране, изгледа да користе овај период изазовних временских услова и текућих руских офанзивних операција да успоставе и консолидују одбрамбене положаје дуж делова линије фронта на којима нису спроводиле контраофанзивне операције, чиме треба да очувају људство и ресурсе за будуће офанзивне напоре“, додаје ИСВ у извештају.

Кампања на истоку Украјине била је исцрпљујућа за руске снаге, при чему је Москва изгубила 11.000 војника широм источних територија, према речима портпарола Команде украјинских копнених снага, потпуковника Владимира Фитја.

Аналитичари ИСВ-а рекли су у четвртак да би Москва могла да трпи губитке, дуж целог фронта у Украјини, близу стопе којом Русија регрутује нове снаге.

Напад на Кијев

Званичници су рекли да је Русија напала Кијев са осам балистичких ракета дугог домета пре зоре у понедељак. Четири особе су повређене у том нападу.

Удар – око 4 сата ујутро – означио је први велики напад на украјинску престоницу последњих месеци употребом балистичких пројектила.

Четири особе су повређене од крхотина разбијеног стакла у округу Дарницки на југоистоку Кијева и била им је потребна медицинска помоћ, наводи се у саопштењу националне полиције, преноси Ројтерс.

Украјинска војска је навела да је оборила осам руских пројектила који су гађали Кијев и још 18 дронова изнад остатка земље, пренео је АФП.

Кучма: Грешке Запада допринеле инвазији

Бивши украјински председник Леонид Кучма упозорио је да ће САД „изгубити образ пред целим светом“ ако остави Кијев на цедилу, и рекао да су грешке Запада допринеле свеобухватној инвазији Владимира Путина прошле године.

У свом првом интервјуу једном западном медију од 2015. године, Кучма је Путина описао као каријерног оперативца КГБ-а.

– То је његова професија, са свиме што то имплицира. Људи кажу да је његова опсесија Украјином нека врста маније или менталног поремећаја. Можда је то истина – рекао је он.

Он је рекао и да је био шокиран када је Путин анектирао Крим, а Запад није реаговао.

– Било је крајње непријатно што свет није реаговао. Било је тихо. Путин је схватио да може било шта јер није било принципијелног одговора – рекао је он.

Русија је зато, како каже, могла да заузме даљу територију у источном региону Донбаса, започевши скоро деценијски руско-украјински рат.

Извор: Блиц