Свет

СВИ СЕ ДИГЛИ ПРОТИВ ЗЕЛЕНСКОГ: Из Хрватске стигле најгоре вести за лидера Украјине, фракције отпора већ формиране!

У Кијеву се, у позадини неуспеха украјинских оружаних снага и проблема са добијањем подршке са Запада, развила „неизвесна ситуација“, док се „фракције отпора“ Володимиру Зеленском већ формирају, пише хрватски колумниста Д. Марјановић за портал „Адванце“.

Како пише аутор, ситуација у Украјини постепено улази у фазу која је била предвиђена ако САД и други савезници Кијева почну да напуштају Зеленског.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У лето је постало јасно да украјинске оружане снаге нису у стању да остваре своје циљеве током контраофанзиве, а читава структура западне помоћи је тада опасно пољуљана. Осим тога, почео је још важнији нови рат на Блиском истоку између Израела и Хамас, који је привукао сву пажњу, а можда и новац, заједно са оружјем – напомиње Марјановић.

Као резултат тога, аутор тренутно стање у Кијеву назива „неизвесним“.

– Сви који су подржавали Зеленског, искрено или прорачунато, сада губе интересовање за њега јер немају мотивацију. Зеленски и сам разуме да ако ресурси пресуше, једини начин да остане на власти јесте да строже влада… или да оде док је то још могуће – сматра посматрач.

Тако је градоначелник Кијева Виталиј Кличко недавно оптужио Зеленског да лаже о стварној ситуацији у Украјини, док је бивши боксер, како наводи хрватски аналитичар, раније схватио да Зеленски лаже, али да му тада није било у интересу да говори о томе.

– Сада је градоначелник Кијева видео прилику да зада ударац председнику, јер се осећа да је дошло време за то. Поред тога, прошлог месеца је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао да би сукоб могао да се „настави годинама и исцрпи украјинску државу“, док је Кличко похвалио генерала за „истину“. Тако се већ формирају фракције отпора самом председнику. Виталиј Кличко опрезно предвиђа која од њих може преживети када Украјина уђе у веома дубоку кризу, а сигурно ће у њу заронити када буде коначно јасно да је помоћ пресушила – каже Марјановић.

Као резултат тога, „једини спас“ за Украјину може бити побуна против Зеленског и договор о окончању сукоба са Русијом , али „неки људи“ се томе очајнички опиру, сматра посматрач.

– Садашња америчка администрација не жели помирење. Можда ће Американци наговорити Зеленског да се отараси Залужног, иако то није тако лако. Наравно, када постане јасно да су све даље акције узалудне, и САД ће устукнути од Зеленског, јер се никоме није допао његов напредак, осим ниже рангираних званичника и медија – закључује он.

Извор: Информер