Свет

У УКРАЈИНИ ПОЧИЊЕ БИТКА НАД БИТКАМА: На Путиновом столу стоји план великих размера, чека се само…

И Русија и Украјина, свака из својих разлога, могу покренути велику офанзивну операцију, изнео је ово мишљење војни аналитичар Конрад Музика у интервјуу пољском издању Форсал.

– Руси су више пута показали да им је веома удобно зими и често то користе за офанзивне акције. Очекујем да ће се напади који се тренутно дешавају наставити и да ће вероватно доћи до неке велике операције – рекао је Музика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Музики, након неуспешне контраофанзиве украјинских оружаних снага, руске трупе су преузеле иницијативу дуж целог фронта од Харковске области до Запорожја.

Способност Русије да изврши напад великих размера је подржана значајним повећањем војне производње, која ће, према експертима, достићи врхунац 2024. године.

Украјина, пак, пролази кроз тешка времена не само због војних неуспеха, већ и због пада подршке Запада, сматра аналитичар.

– Тако да ће морати да се боре да одрже интерес и спремност Запада да подржи Украјину. Због тога ће можда желети да изведу већу операцију користећи преостало оружје и муницију коју су акумулирали – сугерисао је Музика.

Експерт је такође навео да су тренутно исцрпљене офанзивне могућности украјинских оружаних снага, а за нападе на руске положаје команда је у стању да додели јединице веће од једног вода.
– Тренутно Украјина није способна да победи Русију у борби – закључио је аналитичар.

Раније је Вашингтон пост објавио да за Оружане снаге Украјине на свим фронтовима влада неизвесност, а морал слаби.

Володимир Зеленски је крајем новембра рекао да је разговарао о стварању утврђења на главним одбрамбеним линијама: Авдејевском, Марјинском, Купјанском-Лиманском правцу, као и у регионима који се граниче са Русијом и Белорусијом. Према његовим речима, уређење одбране ће сада постати приоритетно питање за Кијев.

Извор: Ало