Свет

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ БРИТАНСКОГ ЕКСПЕРТА: Трећи светски рат долази, а ево шта чека Балкан

Фото: Pixabay.com

Трећи светски рат долази, а Британија ће се вероватно у року од пет година борити у вишестраном сукобу против Русије, Ирана, Кине и Северне Кореје.

Едвард Лукас, британски новинар, стручњак на пољу безбедности и аутор неколико књига, подигао је „радну температуру“ у Великој Британији својим ауторским текстом у таблоиду „Дејли мејл“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор књиге „Нови хладни рат: Путинова претња Русији и Западу“, објаснио је да његове речи и ставови о слабости Велике Британије да се упусти у рат, те и о све већој опасности по мир у свету нису застрашивање, и да се све темељи на чињеницама и говору новог британског министра.

Наиме, како је рекао Грант Шапс, и то у свом првом великом говору након што је постао министар одбране, Велика Британија прелази из послератног у предратни свет.

Са чиме се Британија све сусреће:

Успон Кине
Руски империјализам
Верски лидери у Ирану покушавају да избаце британски и амерички утицај са Блиског истока
Масовни покољи у Израелу и Појасу Газе
Терористичке претње
Промене у економији кроз масовну миграцију

Британске владе упропастиле војску

„То је комбинација која ствара најопаснију ситуацију за Британију од 1945. Проживели смо Хладни рат и претњу нуклеарног уништења, али смо се у борби Исток-Запад суочили са једним главним противником. Под шефом Кремља Леонидом Брежњевом, Совјетски Савез је располагао колосалним арсеналом и мешао се у политику широм света, али су његови циљеви били у основи рационални, за разлику од поремећених претњи нуклеарном ескалацијом које се сада често чују од Путиновог режима или нихилистичких култова смрти исламистичких екстремиста“, пише Лукас.

„Чињеница да се наш министар одбране чини тек сада буди у овом међународном политичком хаосу наглашава колико су наивне и арогантне владе Уједињеног Краљевства уништавале наше оружане снаге већ 30 година. Није само Британија. Европски демократски лидери нису изгледали слабије од 1930-их“, додаје Лукас.

Ђорђа Мелони једини комплетни лидер у Европи

Према његовом мишљењу, председник Француске и канцелар Немачке нису личности које могу да донесу превагу миру у Европи, а том приликом се осврнуо и на рад италијанске премијерке.

„Француска има говорника пуног себе за председника, Емануела Макрона, док је немачки канцелар Олаф Шолц персонификована неодлучност. Знак колико је континент без кормила је то што се италијанска премијерка Ђорђа Мелони у поређењу са њима чини компетентним и харизматичним лидером. Истовремено, домишљати амерички председник Бајден не може ни да скупи снагу да подржи Украјину док Владимир Путин покушава да оконча њено постојање, и као независне нације и као бедем против руске инвазије на источну Европу. Потреба за заштитом Украјине је најважније могуће питање – али подршка САД је све мања и ризикује да потпуно нестане ако Доналд Трамп буде враћен у Белу кућу касније ове године“.

Трамп ће „продати“ Европу

„Трамп је јасно ставио до знања да мисли да остатак Запада добија бесплатну вожњу на раменима САД. Он је 2020. запрепастио председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен рекавши јој: „НАТО је мртав“, и он то мисли.“

„Морате да схватите да ако је Европа нападнута, ми никада нећемо доћи да вам помогнемо и да вас подржимо“, рекао је он на приватном састанку који је откривен тек овог месеца.

Свако коме је тешко замислити последице те претње, треба само да погледа Црвено море, где америчка морнарица држи отворене морске путеве пред нападима Хута, побуњеника у Јемену. Пут до Суецког канала је кључан, не за америчку трговину, већ за Европу“, појаснио је Лукас.

Британска војска слаба, без људства и модерног наоружања

Тада се осврнуо и на улогу Британије у новом ратном попришту.

„Британска одбрана је жалосно слаба. Наши носачи авиона су бели слонови који – када раде – захтевају практично пуну снагу Краљевске морнарице да их чува. Наши нови системи наоружања су веома скупи, а многи постојећи већ одавно треба да буду замењени. Недостаје нам људства у све три снаге и, подједнако алармантно, муниције“.

Мир умро са одласком Тачерове и Роналда Регана

Током изношења своје анализе, Лукас се дотакао и Балкана, наводећи да се стање може окарактерисати као септичка јама која се прелива.

„Рат међу нашим суседима деценијама је незамислив, али је ера снажног вођства из Вашингтона, Лондона и Париза умрла са том генерацијом политичара на челу са Маргарет Тачер и Роналдом Реганом. Чиста бескорисност наших политичара, подстакнутих спољним мешањем, као и уплитањем друштвених медија, поткопала је безбедност међународне дипломатије“.

„Ускоро бисмо могли да имамо Трампа у Белој кући и крајњу десничарку Марин Ле Пен у Јелисејској палати. У међувремену, Кина се спрема да изврши инвазију на Тајван, Венецуела прети да ће анектирати нафтом богату регију у Гвајани, а Балкан је рана пуна гноја“, сматра Лукас.

Извор: Блиц