Свет

РУСКА ВОЈСКА ЋЕ БИТИ ЈОШ МОЋНИЈА: Москва не крије шта спрема, могу ли јој САД и НАТО парирати?!

Специјална војна операција је у великој мери утицала на планове руководства Министарства одбране да преоружа војску. О томе који су програми сада приоритет прочитајте у чланку РИА Новости.

Предстојећа година је изузетно важна за Русију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови пукови и дивизије

У октобру је заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев подсетио да је 2024. године планирано формирање армијског корпуса, седам дивизија, 19 бригада, 49 пукова и флотиле у Оружаним снагама. За то ће бити потребно око 450 хиљада људи. Раније, још у јануару 2023., министар одбране Сергеј Шојгу најавио је повећање броја војске на милион и по људи до 2026. године. У децембру 2022. објављени су планови за стварање пет маринских дивизија у оквиру Ратне морнарице – по једну за сваку флоту и Каспијску флотилу. У оквиру две комбиноване армије вероватно ће бити формиране још две дивизије.

Што се тиче армијског корпуса, можда ће у њега бити обједињене све добровољачке јединице. Само 2023. године више од 80 хиљада људи добровољно се пријавило да оде у зону СВО. Према уговору, како је саопштило Министарство одбране, дневно је регрутовано до хиљаду и по војника.

Наравно, нове формације треба обезбедити не само људством, већ и наоружањем. Министар финансија Антон Силуанов је крајем октобра саопштио укупан буџет за одбрану у 2024. години који износи 11 трилиона рубаља. Лавовски део ће отићи на куповину војне опреме. Домаћа одбрамбена индустрија мора много да ради: потребно је не само нове јединице, већ и јединице на првој линији фронта обеубедити свим потребним оружјем и опремом.

– Узимајући у обзир додатна буџетска издвајања у 2024. години, повећаће се обим набавке и ремонта наоружања и војне опреме. У садашњим условима неопходно је обезбедити напредно наоружање и специјалну опрему за трупе, као и повећати производне могућности војно-индустријског комплекса за производњу и поправку оружја – рекао је Сергеј Шојгу крајем новембра. „“.

Дронови за војску

Последњих деценија копнене снаге многих земаља финансирају се по резидуалном принципу – САД су се ослањале на Ваздухопловство и морнарицу. Русија није била изузетак у овом погледу, али украјински сукоб је све поставио на своје место.

Постало је јасно да је за рат великих размера потребно много опреме. Треба је стално унапређивати, прилагођавати новом наоружању које непријатељ има, оштећена возила негде поправљати. А приоритет у пренаоружавању се померио ка војсци.

Копнене снаге ће наставити да добијају модерне главне борбене тенкове. Пре свега, Т-90М Прорив, Т-72Б3М и Т-80БВМ, који су се добро доказали у борби. Нови оклопњаци се значајно разликују од предратних. Добили су додатни оклоп, опрему за борбу против беспилотних летелица, савремену опрему за комуникацију. Многи су опремљени фабрички направљеним „визиром“ – решеткастом надградњом изнад куполе са динамичким заштитним модулима за одбрану од „кровних АТГМ-ова“ и дронова камиказа.

Мотострељачке јединице добиће возила, оклопне транспортере БТР-82А, борбена возила пешадије БМП-3 и модернизовани БМП-2М. Потоњи су почели да улазе у трупе тек 2020. Од раних „двојки“ разликује их борбени модул Березхок, опремљен аутоматским топом од 30 мм, аутоматским бацачем граната, митраљезом и четири АТГМ-а Корнет. Возило има ажуриран систем за управљање ватром, аутоматско праћење циља и повећану прецизност гађања.

Артиљерци ће добити самоходне топове Мста-С калибра 152 мм и најновије хаубице на точковима Малва, које су прве ушле у службу трупа у јесен 2023. године. Оно што је још важније: следеће године ће у серијску производњу кренути перспективни самоходни топ „Коалиција-СВ“, који су трупе дуго чекале. То ће постати оружје највећег домета у руској војсци. Коалиција може испалити високоексплозивни фрагментациони пројектил на домету од 40 километара, а вођени пројектил на 70 километара, што је више него довољно за ефикасан противбатеријски рат.

Наравно, војска ће се и даље попуњавати дроновима, који су одавно постали потрошни материјал. Русија данас превазилази Украјину и по броју беспилотних летелица и по њиховим борбеним могућностима и по броју варијетета. У 2024. години, дуго очекивани Изделие-53, још једна верзија чувеног камиказа дрона Ланцет, требало би да уђе у службу трупа. Све што се зна о новом УАВ-у је да је његов домет више од 60 километара и да ће бити дизајниран да ради у „јату“.

Пук пете генерације

Команда Ваздушно-космичких снага потврдила је да у борбену употребу масовно улазе ловци пете генерације Су-57, али детаљи нису јавно доступни. Оно што се зна јесте да ће већ 2024. године у саставу Ваздушно-космичких снага бити први авијацијски пук Су-57. Планирано је опремање још две ваздухопловне јединице новим авионима, а Министарство одбране је наручило укупно 76 ловаца.

Наравно, наставиће се изградња добро доказаних машина претходне генерације. Реч је о ловцима Су-30СМ и Су-35С, као и о ловцима-бомбардерима Су-34, војно-транспортним авионима Ил-76МД-90А, хеликоптерима Ми-8, Ми-28НМ и Ка-52. Овај последњи ће највероватније бити испоручен у верзији Ка-52М са модернизованим оптичко-електронским системом, новим радаром, новим нишанским и навигационим системима и побољшаном ергономијом. Главно оружје хеликоптера биће противтенковски вођени ракетни систем Изделиие 305, који може да гађа циљеве на удаљености до 14,5 километара.

Москва планира и попуну флоте руске стратешке авијације. Ваздушно-космичке снаге су 2023. године добиле четири Ту-160 – два нова и два модернизована. Вероватно, ништа мање неће ући у војску 2024. године.

Ипак, дефинитивно нећемо видети обећавајући комплекс далекометне авијације (ПАК ДА) следеће године. Почетком децембра Ростек је саопштио да је завршен научни рад на стварању базе за тестирање, где нови бомбардер тек треба да буде тестиран. Биће пуштен у употребу најкасније 2027. године.

Повратак „адмирала“

Највећи додатак који очекује руску морнарицу 2024. године је повратак у службу након ремонта и модернизације тешке крстарице-носача Адмирал Кузњецов и тешке ракетне крстарице на нуклеарни погон (ТАРКр) Адмирал Накхимов. Када се ова врати у флоту, други ТАРКр овог пројекта, Петар Велики, који служи у Северној флоти, биће ремонтован.

Поред тога, 2024. године у састав Северне флоте треба да се прикључи и трећа фрегата пројекта 22350 Адмирал Головко. Ове године планирано је поринуће још два брода „адмиралске серије“ – „Адмирал Исаков“ и „Адмирал Амелко“. Црноморска флота ће бити попуњена корветом пројекта 20380 „Строги“ и два мала ракетна брода пројекта 22800 „Каракурт“. Још два ће отићи на Тихи океан.

Подморничке снаге ће такође бити попуњене. Северна флота ће 2024. године добити нуклеарну подморницу пројекта 955А „Принц Пожарски“ – већ осми Бореј у морнарици. Очекује се да ће Северна флота добити две вишенаменске нуклеарне подморнице пројекта 885М Јасен-М – Архангелск и Уљановск. Поред тога, Пацифичка флота ће добити последњу, шесту дизел-електричну подморницу пројекта 636.3 „Јакутск“.

У 2024. флота ће наставити да добија хиперсоничне ракете Циркон, којих је све више. Руководство земље јасно сматра изградњу овог оружја приоритетом. То је разумљиво: у ствари, ово је исто асиметрично оружје које се може користити за одбијање ударних група носача авиона.

Извор: РИА