Свет

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: Они дају Русији податке о циљевима на које треба да ударе

Украјина је , као резултат удара руских Ваздушно-космичких снага, изгубила војна предузећа, пошто су подаци о њима били у јавности.

Ово је у недељу, 7. јануара, изјавио пензионисани генерал украјинске војске Сергеј Кривонос на Јутјуб каналу „Фабрика вести“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кривонос је напоменуо да влада објављује податке о предузећима у којима се производи оружје, а онда претрпе огромну штету. Међутим, за ово нико не сноси одговорност.

Кривонос је подсетио да је Министарство одбране земље именовало све извођаче и компаније које производе оружје за Оружане снаге Украјине, а Русија је управо њих ударила.

„Ово се једноставно зове велеиздаја, помагање непријатељу. Желимо нешто да постигнемо, али својим рукама сечемо грану на којој седимо“, рекао је генерал у пензији.

Раније, 30. децембра, саопштено је да су руске снаге погодиле складишта горива и мазива и ракетног и артиљеријског наоружања Оружаних снага Украјине на аеродрому Староконстантинов у Хмељничкој области и у области села Чернобајевка у Херсон региону.

Истог дана, руско Министарство одбране је известило да су руске трупе између 23. и 29. децембра извеле 50 групних и један масиван удар прецизним оружјем и дроновима на војне циљеве у Украјини, од којих су сви погођени.

Погађали су циљеве који су укључивали војно-индустријски комплекс, аеродромску инфраструктуру, арсенале и складишта оружја.

Коментаришући ово, пуковник Службе безбедности Украјине у пензији (СБУ) Олег Стариков рекао је да су мете ових напада била складишта западног наоружања и ПВО системи.

Поред тога, 28. децембра Оружане снаге Русије су погодиле производни погон дронова у близини града Чугујева у Харковској области у Украјини. Погођена су и четири складишта горива украјинске војске код Одесе, Дњепра и Константиновке у области Николајев .

Наставља се специјална операција заштите Донбаса, чији је почетак најавио руски председник Владимир Путин 24. фебруара 2022. године. Одлука је донета у контексту погоршања ситуације у региону.

Извор: Wебтрибуне.рс