Свет

САД ОВО НЕ МОГУ ДА СПРЕЧЕ: Русија и Кина откриле локацију за постављање нуклеарног реактора, Пентагон на ногама

Стејт департмент је позвао на „ригорозну“ безбедносну процену предложеног заједничког руско-кинеског плана за успостављање базе за истраживање Месеца на нуклеарни погон у наредној деценији.

Подсетимо, шеф руске свемирске агенције Роскосмос ПоЈуриј Борисов рекао је раније овог месеца да две силе „разматрају пројекат“ постављања нуклеарног реактора на површину Месеца који би једног дана могао да подржи лунарна насеља. Пројекат би, рекао је Борисов, могао да започне између 2033-2035. године

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол Стејт департмента рекао је за Њузвик да су САД „свесне планова Кине и Русије за Међународну станицу за истраживање Месеца“ и истакао „деценијску сарадње у свемиру“ између два суседа.

Нема наговештаја да планирани пројекат има војну компоненту, али Институт за проучавање рата сугерише да су примедбе Борисова“индикативне за отопљавање односа и спремност Кине да подстакне дугорочно стратешко партнерство са Русијом како би се супротставио и евентуално угрозио Запад“.

Амерички страхови о наоружању свемира подстакнути су у фебруару, када су амерички законодавци позвали председника Џоа Бајдена да скине тајност са информација о „озбиљној претњи националној безбедности“, наводно о руском антисателитском оружју на нуклеарни погон, што је Москва више пута демантовала.

Раније овог месеца, шеф америчке свемирске команде генерал Стивен Вајтинг упозорио је да Русија остаје „страшан“ изазов у свемиру и рекао да САД не би требало да себи дозволе „лажни осећај поверења“.

Портпарол Стејт департмента рекао је за Њузвик да САД „верују да отворен, транспарентан и сараднички приступ истраживању и коришћењу свемира омогућава динамичнији и иновативнији екосистем који користи целом свету“.

САД, Русија и Кина су чланице Комитета Уједињених нација за мирољубиво коришћење свемира – УНЦОПУОС – истакао је он.

– Да би покренуле било који свемирски нуклеарни систем, Сједињене Државе верују да све земље морају да обезбеде ригорозну безбедносну анализу засновану на ризику. Ови процеси укључују транспарентне безбедносне смернице и окренути су будућности и доприносе ефикасној употреби нуклеарног грејања у свемиру – наведено је из Стејт департмента .

Бела Кућа поручује како Сједињене Државе верују да су и транспарентност и ригорозне безбедносне праксе најважнији за одговоран развој и распоређивање нуклеарних реактора у свемиру.

Извор: Јутарњи лист