Свет

ТУРЦИ ШОКИРАЛИ СВЕТ: Да ли су они криви за смрт председника Ирана?

Несрећа у којој су погинули ирански председник Ебрахим Раиси и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахјан користи Израелу, али има друге мрачне стране које треба разјаснити, пише турски лист Хурриyет.

„Што се тиче смрти председника Раисија, да ли је то корисно за Израел? То је корисно. Сваки инцидент који узнемирава Иран је користан за Израел. Да ли би Израел могао да стоји иза овога? Можда. Али не мислим да треба кривити само Израел. Постоје мрачни проблеми у вези с падом хеликоптера које треба разјаснити“, пише колумниста Абдулкадир Селви, близак владиним круговима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он се такође пита да ли Иран није могао да инсталира уређај за праћеје на хеликоптер којим председник лети.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Ако у земљи постоји само један ЕЛТ уређај, зар не би требало да буде на хеликоптеру који превози председника? Зашто су хеликоптери полетели? Наводно су друга два хеликоптера променила руту лета када су стигли у област где је била густа магла. Зашто пилот хеликоптера који је превозио председника није променио руту“, пита се он.

Према речима аутора, важно је напоменути да Раиси није летео председничким хеликоптером, већ на хеликоптеру који припада иранском Црвеном полумесецу.

„Да је хеликоптер који је носио Раисија био опремљен ЕЛТ уређајем који шаље сигнал у случају несреће, сигнализирао би локацију 30 дана од тренутка пада. Дакле, проналажење Раисија би било лакше. Питам се да је неко можда желео да се Раиси не пронађе“, наглашава се у публикацији.

„Утврђено је да је пилотска кабина у којој су се налазили пилоти обореног хеликоптера захваћена ватром. Утврђено је да су пилот и два официра живи изгорели. Испоставило се да је главни део трупа с председником био одвојен од пилотске кабине. Да ли је пожар у пилотској кабини могао бити знак убиства“,- поставља питање Селви.

Хеликоптер у којем су се налазили Раиси, Абдолахјан и други званичници срушио се 19. маја на северозападу Ирана, у региону Верзеган. Ујутро 20. маја, ирански потпредседник Мохсен Мансури потврдио је извештаје о смрти председника и његове делегације. Делегација се враћала хеликоптером након посете Азербејџану, где су Раиси и његов азербејџански колега Илхам Алијев присуствовали церемонији отварања хидроелектране Гиз Галаси и пуштања у рад хидроелектране Кхудаферин на граничној реци Аракс.

Извор: Информер