Регион Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Хаварија у Бугарској, Србија хитно реаговала

Јавно предузеће „Србијагас“ је због хаварије на гасоводу у Бугарској интервентно увезао пет милиона кубних метара гаса из Мађарске.

„Очекује се да ће од 16 часова бити стабилизовани сви системи у снабдевању гаса у Србији“, казао је генерални директор тог предузећа Душан Бајатовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, дошло је, наиме, до пуцања цеви у компресорској станици на гасоводу у Бугарској и прекида испоруке овог енергента нашој земљи.

„‘Србијагас’ је обезбедио интервентне количине гаса из Мађарске интервентним увозом од пет милиона метара кубних гаса. И заједно са оним што можемо да произведемо у Банатском двору вратићемо систем у потпуности на параметре који су нормални за рад система за све потрошаче, и домаћинства и индустрију“, рекао је Бајатовић.

Додао је да је „Србијагас“ у могућности да интервенише и сутра ако буде требало, пошто још нема тачних података када ће бити завршена поправка гасног система у Бугарској.

Како је раније данас саопштено, хаварија на гасоводу у Бугарској довела је до прекида испоруке гаса Новосадским топланама, што је јутрос од шест сати прекинуло снабдеване топлотном енергијом и припрему топле потрошне воде за све кориснике.

После нормализације испоруке предузећа „Србијагас“ и стабилизације техничког система топлана, стоји у саопштењу, успоставиће се уобичајен режим рада.

Транспорт природног гаса у Србију и Мађарску прекинут је данас после пуцања гасовода у близини бугарског села Ветрино, објаснио је бугарски оператер гасне мреже Булгартрансгаз.

Подсетимо, до поремећаја је дошло и у БиХ, те је компанија Енергоинвест саопштила је да је јутрос од четири сата дошло до квара на транспортној траси гаса кроз Бугарску, чиме је поремећен нормалан доток гаса у ту земљу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг