Србија

ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИО: Ево до када ће падати снег који је ОКОВАО СРБИЈУ

Поводом обилних снежних падавина у Србији, Слободан Совиљ, метеоролог РХМЗ-а, тим поводом је гостовао у „Уранку“ на К1 телевизији и најавио где ће пасти највише снега и колико дуго ће се задржати.

– Отежан је саобраћај јер снег пада умереним и јаким интезитетом у већем делу централне и западне Србије, као и у деловима Војводине. Снег не пада на крајњем југоистоку Србије, у деловима Тимочке Крајине где чак има и сунца, такође и на крајњем северу Војводине, где пада киша због више температуре, али ће киша и тамо прећи у снег – испричао је Совиљ за К1 телевизију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најинтезивније падавине нас очекују управо данас током целог дана, због тога је РХМЗ издаонаранџасти и црвени метео аларм, односно највиши степен упозорења.П

– Данас очекујемо у нижим пределима између 15 и 25ц м новог снежног покривача, док ће у планинским пределима пасти и до 50цм снега.Дуваће јак и олујни северозападни ветар који ће да ствара снежне наносе и тиме додатно отежавати саобраћај – рекао је Совиљ за К1 – Падавине ће ослабити полако током вечери али неће несати. Сутра ће се задржати падавине али слабијег интезитета и са мањом количином, тако да ће путари имати времена да рашчисте путеве.

До када ћемо уживати у снегу у престоници Србије?

– У понедељак снег наставља да пада, а у уторак и среду ће бити суво, међутим у јутарњим сатима очекујемо слаб мраз, тако да ће овај снежни покривач постепено и мање да се топи. У четвртак очекујемо пролазно наоблачење које ће у току поподнева условити и кишу и снег, тако да ће овај снежни покривач и да се задржи након четвртка – рекао је Совиљ, метеоролог РХМЗ-а.

Он је најавио да ће јутарњи мразеви остати актуелни и у петак, као и за дане викенда, што значи да ће се снежни покривач задржати целе следеће недеље.Температура ће бити између 0 и 4 степена.

– Неће бити израженог топлог таласа или нагли пораст температуре која би прешла 10 степени. Температуре ће бити зимске, без великих минуса до краја године – рекао је и додао.

– Зима ће бити просечна током јануара и фебруара, биће ледених дана, са средњом температуром ваздуха између 0 и 3 степена, не очекујемо јаке мразеве, међутим уколико дође до измене изнећемо упозорења – испричао је метеоролог РХМЗ-а за К1 телевизију у „Уранку“.

Извор: Блиц