Свет

ВЕЛИКИ ИНЦИДЕНТ: Кина послала 30 борбених авиона у зону противаздушне одбране Тајвана! Тајван одмах одговорио

Власти у Тајвану објавиле су да су распоредили борбене авионе да упозоре 30 ратних авиона које је Кина послала у своју зону противваздушне одбране. Инцидент у понедељак означио је највећи упад од јануара.

Прошло је неколико дана након што је амерички председник Џо Бајден упозорио Кину да не напада Тајван, и истог дана када је амерички званичник посетио острво како би разговарао о безбедности са лидерима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кина је последњих месеци повећала учесталост својих ваздушних мисија, тврдећи да су то вежбе за обуку. Овакви потези су разбеснели Тајван и повећали тензије у региону.

Кина види Тајван као отцепљену провинцију, коју може заузети силом ако је потребно. – Последњи инцидент укључивао је 22 ловца, као и авионе за електронско ратовање, рано упозорење и противподморничке авионе, саопштило је министарство одбране Тајвана.

Авион је летео у области североисточно од острва Пратас која је део тајванске идентификационе зоне противваздушне одбране (АДИЗ), према мапи коју је доставило министарство. Али авиони нису прешли у сам ваздушни простор Тајвана, што би се сматрало чином непријатељства.

АДИЗ је подручје изван територије земље и националног ваздушног простора, али где се страни авиони још увек идентификују, надгледају и контролишу у интересу националне безбедности. Он је самопроглашен и технички остаје међународни ваздушни простор.

Тајван је више од годину дана извештавао да кинески авиони лете у његов АДИЗ, називајући то ратовањем у „сивој зони“ чији је циљ тестирање њиховог војног одговора и њихово истрошеност.

Аналитичари су раније рекли да су упади били упозорење тајванској влади да не крене ка формалном проглашењу независности.

Пекинг је у прошлости рекао да су вежбе биле усмерене на заштиту његовог суверенитета.

Извор: Блиц