Србија

АНА БРНАБИЋ: Цена струје и гаса мораће да се диже, ево и када!

Фото: Јутјуб

Када је реч о енергентима, премијерка каже да је учињено све да буде довољно гаса и струје за предстојеће месеце

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, изјавила је да ће цена струје и гаса морати да се дижу у једном тренутку, али је нагласила да ће то бити условљено растом плата и пензија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наравно да ће морати да се диже цена стује као што ће морати да се диже цена гаса, али постоје две ствари које су важне и које ће то да условљавају. Прва је раст плата и пензија у Републици Србији. Дакле, колико ми можемо да штитимо куповну моћ наших грађана и то ћемо и даље радити, зато што не можемо да дижемо цену на начин да упропастимо све оно што смо радили у последњих осам година. Дакле, морамо да гурамо навише животни стандард грађана и да, наравно, иду цене струје горе, али да то буде на једном одрживом нивоу – рекла је Брнабић за РТС.

Указује да је веома битно у овом тренутку заштитити привреду и предузећа.

– Друга ствар која је изузетно важна јесте да и у овој кризи ми морамо да штитимо нашу привреду, наша предузећа том субвенционисаном ценом и струје и гаса, како би они били конкурентни, зато што ћете имати неке земље ЕУ, као што је Немачка, које ће давати шаком и кампом финансијске субвенције својим предузећима.

Када је реч о енергентима, премијерка каже да је учињено све да буде довољно гаса и струје за предстојеће месеце.

– Прилично смо се добро спремили. Ми сада имамо у нашим гасним складиштима – у Банатском двору и у гасним складиштима у Мађарској, гаса довољно за два месеца најинтензивнијег зимског коришћења гаса – рекла је Ана Брнабић и даље истакла да Србија има око 100.000 тона мазута, а да се набављају и додатне количине, како би се помогло оним институцијама или локалним самоуправама које се нису спремиле.

 

Извор: Телеграф