Србија

ОБУСТАВЉА СЕ НАСТАВА! Данас велики протест просветних радника!

Представници Уније синдиката просветних радника Србије позвали су све наставнике и остале синдикате да им се током 1. децембра у 12 сати придруже у акцији под називом „Стоп насиљу у школама“, а након низа инцидената у образовним установама, као и у знак солидарности са просветним радницима који су жртве насиља.

Настава обустављена у 5 новопазарских школа

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док су поједине школе већ издале саопштење да током првог дана децембра, односно, током поменуте акције о којој је благовремено обавештено и Министарство просвете, неће држати наставу, остаје упитно да ли се то односи и на све остале српске школе и од чега ће та одлука зависити.

Како је за сада познато, наставе засигурно током акције неће бити у пет новопазарских школа, што је и потврдио повереник Уније СПРС за овај град, Елвис Диванефендић, па тако, а у знак солидарности са просветним радницимакоји су жртве насиља, како је истакао, наставе 1. децембра неће бити у основној школи „Вук Караџић“ и „Десанка Максимовић“, те средњој Медицинској школи „Два хероја“, Техничкој школи „Изудин Шушевић“ и Школи за дизајн.

Председница Уније СПРС Јасна Јанковић је истакла како је тренутно стање у српским школама катастрофално услед чега је и настала идеја о акцији, па појаснила у којим то тачно градовима и местима током 1. децембра наставе неће бити.

– Дотерало је цара до дувара што се каже у нашем народу, а што се управо и нама десило. Морамо јасно и гласно да кажемо стоп насиљу у школама. Последњих година и деценија имали смо превише случајева насиља, како вршњачког, тако и над наставницима, професорима, директорима, теткицама, свима запосленима у школама и образовним институцијама – истакла је председница Уније.

Места и градови у којима је настава 1. децембра обустављена

Како је даље објаснила председница Јанковић, Унија је прогласила потпуну обуставу наставе у чак 47 места и градова у Србији, те навела о којима је тачно реч.

– Првог децембра у школама Уније синдиката просветних радника Србије неће бити наставе, зато што је то један отпор који ми пружамо свему што се дешава у нашој земљи, а то је једна потпуна незаинтересованост за образовање. Нема часова 1. децембра 2022. године. Позвали смо наше чланове да изађу на улице и тргове Србије и одазвало нам се 47 места. Ја сам их поређала по азбучном реду. Дакле тачно у 12 сати, 1. децембра на улицама Србије биће наше колеге које су чланови Уније синдиката, наше колегинице и колеге које су чланови других синдиката, наше колегинице и колеге које нису чланови синдиката, родитељи наших ученика, и претпостављамо, наши ученици, како бивши, тако и садашњи. Сви они налазиће се у Александровцу, Алексинцу, Аранђеловцу, Бајиној башти, Бачкој Паланци, Бегаљици, Београду, Бољевцу, Бору, Брусу, Ваљеву, Великој Плани, Врњачкој бањи, Вршцу, Врању, Горњем Милановцу, Димитровграду, Зрењанину, Иригу, Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Лазаревцу, Нишу, Новој Вароши, Новом Кнежевцу, Новом Саду, Новом Пазару, Панчеву и Ковину, Параћину, Петровцу на Млави, Пироту, Пожеги и Ариљу, Прибоју, Прокупљу, Рашкој, Сомбору, Апатину, Сусеку, Смедеревској Паланци, Србобрану, Сремској Митровици и Руми, Сокобањи, Тутину, Ћуприји, Ужицу, Чачку и Неготину. То је 47 градова који ће 1. децембра рећи: „Доста, стоп насиљу у школама“ – казала је председница Уније.

Да ли школа протестује зависи ком синдикату припада

Јанковићева је још додала како потпуна обустава током сутрашњег дана у одређеним школама зависи од тога за који се синдикат та школа определила, и још једном истакла како морамо увести нулту толеранцију на насиље, јер иначе од образовних установа, како је рекла, неће остати камен на камену.

– Почеће опште туче ученика, наставника, родитеља и онда ту више образовања нема – објаснила је она.

Из Министарства просвете објаснили су како они нису права адреса, те да не могу са сигурношћу да знају каква одлука ће бити синдиката у Србији, односно, које ће све школе штарајковати, а које не током 1. децембра.

– На то питање одговор знају 4 репрезентативна синдиката просвете која постоје у Србији, и од чије одлуке управо зависи да ли ће учествовати на овом протесту, односно, да ли ће у школама које су под њиховим синдикатима доћи до обуставе наставе – казали су нам из Министарства и додали како у складу са Законом о штрајку, Законом о основама система образовања и васпитања, Законом о основном образовању и васпитању и Законом о средњем васпитању и васпитању, штрајк у области просвете, као делатности од јавног интереса, одвија се уз обезбеђивање минимума процеса рада, односно трајање часова од 30 минута.

Током 1. децембра и „штрајк упозорења“

Из гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, објаснили су како они не учествују у поменутој акцији „Стоп насиљу у школама“ који је Унија СПРС иницирала, већ да током тог дана имају свој протест.

– Наш синдикат током 1. децембра организује штрајк упозорења, који ми припремамо са другим јавним службама, а на ком желимо да искажемо незадовољство материјалним и правним положајем просветних радника у Србији, с обзиром да је лоше стање по том питању последњих година кулминирало. Настава ће у школама које су под нашим синдикатом бити обустављена једино током првог часа прве и друге смене, односно, за време једног часа онда када о томе одлуче све школе и установе које у штрајку учествују појединачно, како то њима највише одговара – објашњава председник синдиката „Независност“ Срђан Словић.

Како је Словић даље истакао, у штрајку упозорења које организује синдикат „Независност“ током 1. децембра учествоваће преко 300 школа широм Србије, 30 предшколских установа, домови ученика и студената, те да обуставе наставе током читавог дана, као у случају акције коју је донела Унија неће бити.

Поред Уније синдиката просветних радника Србије и гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“.

Захтеви акције „Стоп насиљу у школама“

Звонимир Јовић, из Уније СПРС и председник Уније синдиката просветних радника Војводине објаснио је на прогласу који је главни циљ и основни захтев поменуте акције.

– Када смо доносили ову одлуку о обустави наставе 1. децембра имали смо само један једини штрајкачки захтев, а то је да се просветним радницима додели статус службених лица. Овај захтев Уније стар је двадесет година. Питање је шта доноси тај статус, које обавезе, а статус службеног лица који ми захтевамо доноси већу заштиту запослених по школама, од напада, било деце, родитеља или старатеља и доноси већу сигурност просветним радницима у школама.

Тај статус подразумева и обавезе, односно, да евентуални прекршаји просветних радника могу да се санкционишу као кривична дела. Треба наћи меру у којој ће тај статус бити примењен на нас и како га спровести у школама – закључио је Јовић на поменутом прогласу.

 

Извор: Курир