Србија

ДОКУМЕНТ ПОД ОЗНАКОМ „СТРОГО ПОВЕРЉИВО“: Органи Срба транспортовани у ДАМАСК!

Фото: Јутјуб

Већина органа киднапованих Срба са Косова и Метохије испоручена је на Блиски исток у Дамаск, главни град Сирије, наведено је у извештају са ознаком „строго поверљиво“ шефа Мисије за истраге злочина из Скопља и Приштине Емона Смита.

Агенција Срна је у поседу поверљиве преписке Смита са шефом Мисије за истраге Патриком Лопезом Тересом у којој Смит, на Тересов захтев, доставља извјештај о исходу разговора које је имао са шефом Унмиковог Одјељења за правду Полом Кофијем у вези са злочинима на Косову и Метохији, са посебним освртом на „Жуту кућу“ на северу Косова и Метохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва испорука

Смит је навео да се сведок „Б“, који живи у предграђу Призрена, придружио ОВК у септембру 1998. године и да му је испричао о првој испоруци у којој је он учествовао од 2. јула 1999. године.

„Тада је, како ми је сасвим поуздано посведочио, ‘по добијању наређења од свог команданта да оде из Суве Реке у Урошевац са још једним војником (возачем) и преда нека документа једном високом официру ОВК, и да након тога изврши свако наређење које евентуално добије’ постао активан учесник трговине органима“, написао је Смит.

Сведок „Б“ је детаљно описао како се са групом припадника ОВК одвезао до Талиноваца, где је у подруму једне куће ОВК држала петоро заробљених Срба, „два старија човјека од 60 година, два младића између 20 и 30 година и једну жену старију од 50 година“, који су били „прљави и раскрвављених глава, а један од њих је на себи имао војничку кошуљу“.

Један од припадника ОВК из Урошевца, назван „Трећи тип“, према речима сведока, Србе је псовао и претио да ће сада морати да „плате за све што су урадили Албанцима“.

– Зграбио је једног старијег човека и питао га где му је син. Он је ћутао. Затим се загледао у млађе Србе и потом их извео напоље. Ставио им је лисице на руке и укрцао их у комби. Потом су се њих тројица одвезли назад у Суву Реку и тамо су преноћили. Веома рано, следећег јутра, друга патрола ОВК привела је још једног Србина – испричао је сведок.

Према његовим речима, „Трећи тип“ је разговарао са њима, дао им неко паковање и затим око 6.00 часова ујутру преузео заробљеног Србина.

Заробљеници изненађени обилним порцијама

Сведок „Б“ рекао је да им је донео доручак и да је био изненађен да је храна за заробљеника била тако обилна.

– Око 6.30, заједно са „Трећим типом“ дошао је још један Албанац обучен у цивилно одело (доктор). Он је наредио Србима да скину кошуље и онда их упитао да ли су ударани моткама, пендрецима или слично. Срби који су покупљени у Талиновцима кажу да су примили више удараца у главу, и да је то било све. Наређено им је да се обуку и око 7.00 су послати у Призрен – наводи се у извјештају.

Озлоглашена „жута кућа“

Смит преноси да је сведок „Б“ био веома изненађен начином на који су заробљеници били третирани. Помислио је да ће бити размењени за заробљене Албанце, али су по доласку у Призрен направили пола сата паузе и потом су седморо њих продужили према граници.

„Ћутите или стрељамо“

– Тада су им, како ми је испричао, ставили „траке“ на уста, већ су били везани лисицама и наређено им је да ћуте или ће бити стрељани на лицу места. Прошли су границу без проблема поздрављајући немачке војнике кратким трубљењем сиренама – навео је Смит.

Сведок је испричао и да је пут био закрчен „избеглицама које су се враћале“.

– Одвезли су се до Кукеша и тамо су покупили још једног Албанца, који је сишао у Бићају, јужно од Кукеша. Такође су, „Четврти тип“, обучен у цивилно одело и „Трећи тип“ из Урошевца, напустили возило у Бићају. Тамо су укрцали два друга човека – касније се испоставило да је један од њих Арапин из Египта. Одвезли су до Бурела у централној Албанији, гдје су „испоручили“ Србе – написао је Смит.

Смит је цитирао свједока „Б“ да је „превозницима“ био потребан цели дан да стигну до Бурела јер је пут био веома лош.

– Типови које су покупили нису били причљиви. Један од њих је задњих пет година живио у Турској и он је проговорио неколико речи када им је рекао где да возе – написао је Смит.

Он је навео да му је сведок „Б“ касније рекао да се осећао веома непријатно „у друштву та два типа“.

„Верски фанатик из Египта“

– Они нису дозволили њему и другом возачу да уопште разговарају и наредили су им у току вожње да се зауставе два пута, да би могли да размотају тепихе и моле се Алаху. Он нам је рекао да је касније чуо од „Трећег типа“ да је други „вјерски фанатик био Египћанин – додао је Смит.

Друга „испорука“, како је написао Смит, обављена је 14. јула када су се „Б“ и његов „колега“ одвезли до Грековаца, села између Призрена и Суве Реке, а одатле у село Дубрава па поново у Грековце и потом у неки део источно од Грековца „у близини два манастира где су покупили троје Срба на обали реке Душнице“.

Органи углавном ишли у Дамаск

Смит је нагласио да је „Трећи тип“ рекао да се већина људских органа испоручују на Блиски исток, посебно у Дамаск. „То је Сирија“, објаснио је он и додао да су непрестано локалним наоружаним људима испоручивали заробљене Србе.

У том објекту „Б“ је уочио једног мушкарца тамне коже и са брадом, који је вероватно био Арапин.

Сведок „Б“ и друга двојица су провели ноћ у другом крају Бурела и следећи дан су отишли у Тирану, где је „Трећи тип“ посетио Махмута и Арапина кога је „Б“ видио током прве посете. Остали су следећи дан у Тирани, а потом се вратили на Косово и Метохију, и то је било све.

Колега возач сведока „Б“ му је рекао да је он у оквиру других група ОВК пребацио око 60 српских заробљеника у Албанију, али да је само половина њих „коришћена“ за трговину органима.

 

Извор: Ало.рс/ Срна