Спорт Србија

ПРЕДСЕДНИК ЗВЕЗДЕ ОПЛЕО ПО ПАРТИЗАНУ: А одакле вама стадион?

Председник ФК Црвена звезда Светозар Мијаиловић у отвореном писму обратио се челницима ФК Партизан.

Отворено писмо ФК Црвена звезда преносимо у целости и без редакцијских измена:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Председник ФК ( и да не заборавимо СД Партизан) Милорад Вучелић у гостовању у јутарњем програму једне београдске ТВ, изнео је низ историјских неистина, флоскула о актуелном стању у српском фудбалу, које се не поклапају са дешавањима у реалности,и заправо само до краја оголио лицемерну стратегију дела јавности, дела медија и навијача Партизана, који су се претходних година позиционирали као својеврсне „жртве“ и као такви постали некаква „герила“ – коме и чему – то сами себи морају да објасне.

Припремајући „терен“ недељама, месецима, па и годинама, наслушали смо се прича о Црвеној звезди као режимском клубу, Вучићевом „мезимчету“, милионима који су убачени у наш клуб, намештеним првенствима, ВАР – овима, ангажовани су и геометри, математичари. Део руководства Партизана, медија и јавности ушао је у „комфорну зону“, у којој је сваки пораз Партизана био логичан след некаквог само њима знаног бесомучног форсирања Црвене звезде и разних теорија завере у коју су по правилу умешани челни људи ФСС, и разне за њих „силе мрака“ и завереници, ваљда живећи у свом свету у коме се било ко из Црвене звезде бави искључиво и само Партизаном. Та својеврсна патологија у којој су „центар света“ која је оличена и у неколико медијских јуришника који годинама „трују народ“ врло перфидним теоријама завере, досегла је нестварне размере претходних недеља. Тврдили су, да подсетимо, да су „звездини људи преко својих контаката у Европи, учествовали у намештању и каснијем потврђивању казне ФК Партизан за лошу организацију и прекршаје навијача на утакмици квалификација за Лигу Европе“?

Када слушате такве неистине свакодневно, долазите у опасно искушење да почнете да верујете у њих. Довољно је подсетити се изјава од пре неколико недеља тренера ФК Партизана који важи за разумног човека?

Овај модел није од јуче, познат је и често коришћен још од мандата претходног председника спортског друштва – „апартхејд“ и системско уништавање Партизана постале су устаљене речи и оправдање за некакву огорченост партизанове навијачке популације, али и прилика да се константно врши притисак на власт (не само ову већ и оне претходне) и по потреби тражи новац. Партизан је јос пре пар година покренуо узбуну утемељену на лажима са слоганом “Гробари на ноге, не дамо титулу”. Сада када су већ годинама неуспешни, све им смета- и режим, и систем, и савез и све.

– Да ли смо заборавили времена Мирка Марјановића, његове спонзорске пулове, милионе, Земунело, титутле итд.

– Да ли смо заборавили тешка времена Бориса Тадића када нпр. 2010. године два највећа клуба СД Црвена звезда на својим дресовима нису имали ни једног спонзора?

– Да ли смо заборавили време Томислава Караџића који је директно из фотеље председника ФК Партизан прешао на место председника ФС Србије? Барјаке на стадионима у оделу Ал Капонеа и песмице навијача Партизана („Ако те смене ја сечем вене“)

– Да ли смо заборавили првенства у којима је неко улазио са 30 бодова предности у односу на ривале? Или морамо да подсетимо на егзотичне утакмице у Кули, Банатском Двору, Горњем Милановцу, Борчи, Смедереву итд.

Нико коме је црвено-бела боја блиска, и са имало разума неће више “пасти” на ову замену теза у којој се неки мало захваљују председнику државе, мало прете скандирањима са трибина – ТО СЕ ЗОВЕ РЕКЕТ! И то није од јуче.

– Колико је ФК Партизан добио новца од дрзаве? Када ћете то објавити да чујемо размере тог „апартхејда“?

– Како је стадион Војске Србије постао власништво ФК Партизан?

– О каквој ревизији историје Ви говорите господине Вучелићу, а три титуле (Шајберова из 1986. и 1987. и она из 1999. и времена бомбардовања) приписујете себи. Две преко Суда Удруженог рада, и трећу коју сте „освојили“ прекидом првенства? Зашто оне нису подложне дебати?

– постоје десетине бивших играча и тренера ФК Партизан који су јавно говорили и сведочили о намештеним утакмицама које су играли за ФК Партизан.

Константно ширите причу да смо мезимац председника Републике, чији је ваљда једини грех што је јавно рекао да је навијач Црвене звезде? Оно што морате да схватите једном и за свагда, Црвена звезда је народски, а не режимски клуб, и нешто што је нераскидиво са историјом ове земље и овог народа. Црвена звезда је највећи и најтрофејнији клуб на овим просторима.

Црвена звезда је клуб народа Србије, као што желимо да то буде и Партизан. Тога бисте требало да будете свесни и ви као руководиоци Партизана. Али очигледно нисте јер да јесте не бисте пре 20 дана пред органима УЕФА у својој жалби цинкарили Црвену звезду да су наши навијачи на утакмици против Келна вређали немачке играче на расној основи. Мислили сте да ваша жалба неће доћи до Србије. Али све се сазна. Ви сте брука и срамота Партизана, таквог какав јесте.

Још једном честитамо Партизану победу у дербију (извојевану уз помоћ судије али судијске грешке су саставни део игре), пошто очигледно опијени победом, „сјајном атмосфером“ на трибинама и изливом свих могућих (и нагомиланих) комплекса које Вам је дала као прилику та победа, те наше честитке изговорене у понедељак нисте чули.“

 

Извор: Б92