Здравље

Пратите промене на овим деловима тела: То вам може спасити живот

Foto: Pixabay.com
Наш организам је невероватна машина на коју утиче низ фактора. Тело нам свакодневно шаље и одређене поруке преко којих можете да сазнате у каквом је стању. Зато пажљиво ослушкујте шта вам поручује. А ево неколико ствари на које посебно треба да обратите пажњу.
Зуби
Осим што контролишете здравље зуби и десни, редовним одласком код зубара можете сазнати штошта и о стању вашег организма. Наиме, промене у усној дупљи могу да буду један од првих показатеља болести срца, плућа, пробавног система или неких других делова вашег тела. Не занемарујте промене на зубима и деснима већ потражите помоћ стручњака.
Тежина

Дебљање или мршављење појаве су које се свима догађају током године, а највише зависи од исхране, начина живота и стреса. Не смемо никако да занемаримо и значајно дебљање или пак мршављење. Ако сте у кратком року добили велики број килограма то може упућивати на хормонални дисбаланс и проблеме са штитном жлездом, или пак на задржавање воде у организму односно проблеме са срцем и бубрезима те трудноћу. Исто вреди и за нагли губитак килограма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мокраћа

У мокраћи се налази више од 70 одсто маркера помоћу којих можете да сазнате у каквом је стању ваш организам. Боја и мирис мокраће врло су важан показатељ здравља, а ако желите да сазнате на шта све она упућује, погледајте таблицу боје мокраће и значење промена.

Кожа

Кожа је највећи орган који је свакодневно изложен спољњим утицајима. Управо због тога важно је пратити промене које се догађају на површини коже. После туширања, али и пре наношења средстава за негу посматрајте део по део коже, а за тешко доступна места на леђима употребите два огледала.Ако приметите неке промене боје, нове израслине, мрље или тамне избочене младеже, било би добро да потражите савет стручњака. Преглед код дерматолога врло је једноставан и безболан, а њиме можете спречити многе болести међу којима је и меланом. Проверите које промене на кожи могу бити знак болести.

Нокти

Нокти могу бити врло елегантан украс ваших руку, али њихова важност је пуно значајнија. Мале и велике промене на рукама и ножним прстима могу упућивати на разне болести. Ако сте приметили да су се ваши нокти обликом, текстуром или бојом променили, време је за одлазак код доктора.
Фото: Pixabay.com