Здравље Издвајамо

ОПРЕЗ: Недостатак овог витамина угрожава здравље зглобова!

Обољења зглобова код старијих су јако честа и имају огроман утицај на њихово укупно здравље и осећај среће

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико често се ваши родитељи жале на бол у зглобовима? Колико често их бол у колену, куку и кичми ограничава у шетњи по парку са унуцима, кувању ручка за своје најмилије? Колико често у зглобовима осећају сваку промену времена, буде се укочени, једва силазе низ степенице? Колико често их видите да се муче са једноставним радњама као што је држање шољице кафе или увлачење конца у иглу?

Уколико су овакве тегобе свакодневне, а притом су им зглобови отечени и са карактеристичним крцкањем унутар зглоба, треба посумњати на остеоартритис, најчешће обољење зглобова.

Како да им помогнете?

Узрок настанка остеоартритиса није довољно расветљен. Оно што је сигурно је да симптоми се временом погоршавају, а лек не постоји. Међутим, добра вест је да сазнања о остеоартритису напредују: погоршање симптома остеоартритиса се може успорити, а бол се може ублажити.

Најновија истраживања су усмерена на везу недостатка витамина К и развоја симптома остеоартритиса. Велико истраживање из 2013. објављено у угледном часопису Америцан Јоурнал оф Медицине на 1180 пацијената потврдило је скоро 60 посто већи ризик од настанка остеоартритиса код особа које имају недостатак витамина К. Снимци магнетне резонанце показали су значајно већа оштећења хрскавице код особа са недостатком витамина К. Додатно, студија је показала и да је код једног од шест особа који на почету нису имали никакве симптоме, а имали су недостатак витамина К, дошло до развоја остеоартритиса након 30 месеци, колико је трајала студија.

Као закључак, истраживачка група је истакла потенцијал витамина К као једноставне терапије и спречавања остеоартритиса, стања које је често и озбиљно нарушава свакодневно функционисање.

Каква је веза између недостатка витамина К2 и остеоартритиса?

Познато је да се калцијум уз помоћ витамина Д3 ресорбује из хране и неопходан је да би кости биле здраве и јаке. Међутим, када недостаје витамин К2, организам није у стању да правилно искористи калцијум, па се он неконтролисано таложи у зглобној хрскавици и доводи до симптома остеоартритиса.

Резултати истраживања су охрабрујући: Витамин К2 у телу има улогу „саобраћајца“ јер активацијом одређених протеина преусмерава калцијум директно у кост и спречава његово таложење и штетне ефекте у зглобовима.

Витамин К2 је важан и у борби против остеопорозе

Треба размишљати и о опасности од прелома. Витамин К2 уз витамин Д3 спречава губитак коштане масе и преломе. Докази прикупљени из клиничких испитивања показују да суплементација витамином К2 доводи до смањења прелома кичмених пршљенова за 60 процената и смањења прелома кука за 80 процената. Ово је посебно важно ако се зна да се многи пацијенти након прелома никада потпуно не опораве. Због тога је важно деловати на време.

Комбинација витамина К2 и Д3 је значајна у борби против честих обољења коштано-зглобног система

Витамин К2 и витамин Д3 су, дакле, као делови слагалице: имају синергистични ефекат и постижу максималне резултате само када се узимају заједно. Коришћењем витамина К2 и Д3 довољна количина калцијума доспева у крв, правилно се усмерава и чини кости јачим. Истовремено, ова комбинација спречава таложење калцијума у зглобовима, одржава зглобове виталним и смањује осећај бола.

Обољења зглобова код старијих су јако честа и имају огроман утицај на њихово укупно здравље и осећај среће. Брините о вашим родитељима онако како су они бринули о вама и онако како бисте волели да ваша деца сутра пазе на вас.

Извор:Промо