Свет

Крај за Трампа?!Хилари од следеће недеље нови председник

Бивша кандидаткиња Зелене странке за америчког председника Џил Стајн тврди да је прикупила довољно новца да финансира поновно пребројавање гласова на председничким изборима у савезној држави Висконсин, пише ББЦ.
Њен захтев за новим пребројавањем стиже након што су два стручњака за изборе сугерисала да гласове у тој савезној држави треба поновно пребројати због мале разлике са којом је републиканац Доналд Трамп победио демократску противкандидаткињу Хилари Клинтон. Стручњаци су рекли да нема индикација да је Трамп победио уз помоћ хаковања, међутим један члан изборне комисије Висконсина тврди да се та држава припрема за поновно бројање гласова.

У уторак је, наиме, часопис „Њујорк тајмс“ објавио је да је група стручњака, предвођена адвокатом Џоном Бонифазом и Џеј Алексом Халдерманом, директором Центра за рачунарску безбедност при Универзитету у Мичигену, контактирала штаб Клинтонове те да је водећим људима штаба сугерисала да затраже поновно бројање гласова у Висконсину, Пенсилванији и Мичигену, државама у којима је Трамп победио с релативно малом разликом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Халдерман је изразио сумње у безбедност машина за гласање без папира. Халдерман је додао да хакери „вероватно нису“ заслужни за разлику у резултатима избора у тим државама у односу на предизборне анкете.

Свака савезна држава има рок до када се може да затражити пребројавање гласова и тај рок у Висконсину је петак 25. новембар. Рок за Пенсилванију је понедељак (28. новембар), док је за Мичиген рок среда (30. новембар).

Стејн је на својој интернет страници написала да је поновно пребројавање потребно како би се „показало колико је систем америчких избора непоуздан“. Она је до среде увече прикупила више од 2,5 милиона долара, довољно да би се гласови у Висконсину поновно пребројали. Процењује се да би седам милиона долара било потребно да се гласови поновно преброје у све три државе.

Медији у Висконсину јављају да је према неслужбеним резултатима Трамп у тој држави победио за само 27 хиљада гласова. Демократе су у Висконсину победили на седам претходних председничких избора за редом.

Евентуална победа Клинтон у Висконсину не би променила коначни исход избора, међутим, ако би се испоставило да је победила и у Пенсилванији и у Мичигану, које све три заједно носе 46 електора, тада би она имала већину у Изборном колеџу и постала би председник.

Шеф изборне комисије Висконсина Мичел Хас рекао је за локалне новине да „нема разлога да сумња у исправност изборног процеса“, али да се комисија припрема за поновно бројање. Поновно бројање био потез „без преседана“, наглашавају медији.

Доналд Трамп намеру Џил Стејн није коментарисао, а Хилари Клинтон и Демократска странка нису формално затражили поновно бројање гласова.

Извор: Јутарњи,Блиц