Србија

Трампова забрана уласка у САД стигла и до Србије

Уредба америчког председника Доналда Трампа, којом се привремено забрањује улазак у САД држављанима седам земаља са претежно муслиманским становништвом, тиче се и Србије.
Тачније, Трампова уредба односи се и на путнике „Ер Србије“, која понедељком, четвртком и петком лети за Њујорк. У овој компанији потврђују да су нова правила важила и на јучерашњем лету, првом после ступања уредбе на снагу.
– „Ер Србија“ сарађује са Агенцијом САД за заштиту царине и границе да би се осигурало да је наша авио-компанија усклађена са новим ограничењима у имиграционој политици САД, која су ступила на снагу током викенда. У тим случајевима, тамо где је могуће, авио-компанија ће понудити измене резервација путника кроз промену лета или надокнаде у складу са новом пословном политиком – наводе у српском авио превознику.
За сада нема података да је некоме у Београду ускраћено да се укрца на лет за Њујорк, али Владимир Петронијевић из „Групе 484“ подсећа да забраном уласка избеглицама САД крше међународно право и конвенције, као и раније прихваћене међународне обавезе.

– Једна озбиљна земља као што је Америка, већ је утврдила један систем провера, безбедносних провера пре него што се један такав програм и дозволи. Уредба указује на нешто друго, а то је заправо спремност да се изађе из оквира међународних обавеза – рекао је Петронијевић.

Корак ка томе су и формулари за добровољно одрицање од зелених картона, које су странцима из муслиманских земаља нудили службеници на аеродромима, без обзира на то што имају важеће визе и зелене картоне (без којих не би ни могли да се укрцају на лет за САД).
Имате један валидни принцип, а то је право сваке земље да дискреционо одлучи да ли ће некоме омогућити улазак у земљу или неће, без обзира на то да ли имате важећу визу или не. Оно што је овде проблематично јесте свака врста класификовања према националној основи, односно држављанској припадности – истиче Петронојевић.
И такву политику осудили су многи: Ангела Меркел поручује да антитероризам не оправдава сумњичење људи. Федерика Могерини најављује да ће ЕУ и даље помагати избеглицама, а Европска комисија да ће се побринути да грађани Уније буду заштићени од дискриминације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поједине америчке дипломате у поруци Стејт департменту наводе да Трампова одлука неће учинити земљу безбеднијом, већ напротив – распирити антиамеричка осећања.

Извор: RTS