Издвајамо Свет

ТРАМП СПРЕМА САД ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ: Американци увелико тестирају НУКЛЕАРКЕ у Невади, авиони спремни за УДАР! (ВИДЕО)

Док је светска пажња била на првој борбеној употреби конвенционалне „мајке свих бомби“, америчка администрација Националне нуклеарне безбедности објавила је да извршила успешан тест модернизоване гравитарајуће нуклеарне бомбе у Невади.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У току су интензивна тестирања лансирања нуклеарног оружја са авиона Ф-16, што раније није био случај!

„ННСА и ваздухопловне снага САД завршиле су први квалификациони лет са Б61-12 гравитирајућом нуклеарном бомбом 14. марта у области Тонопа у Невади“, саопштила је агенција.

Тест је требало да покаже „не нуклеарне функције“ и способност авиона Ф-16 да успешно лансира бомбу, саопштио је ННСА.

„Успешан тест је дао потребне податке за квалификације и проверу да ли основни дизајн испуњава војне потребе“, рекао је бригадни генерал Мајкл Лутон из ННСА.

Б61-12 је модернизована верзија Б61 гравитацијске бомбе, базе нуклеарног арсенала ваздухопловства и један део тзв. нуклеарне тријаде, коју чине и интерконтиненталне балистичке ракете распоређене по тлу, као и океанске подморнице.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДАЈУ ТЕСТИРАЊА

Председник Доналд Трамп је усвојио амбициозан и скуп план за модернизацију нуклеарног тројства САД, започет под његовим претходником. Б61-12 има за циљ да консолидује и замени све Б61 варијанте које су тренутно у употреби.

Три успешна лета са Б61-12 су обављена у 2015. години. Мартовски тест је први у низу којим би требало да се обави у наредне три године а прве производне јединице би требало да буду готове 2020. године.

 

Извор: РТ