Србија

САЧУВАЛИ СМО НАШ НАРОД И УТИЦАЈ: Вучићев план искључује признавање Косова

Фото: Јутјуб

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да план председника Србије Александра Вучића о Косову и Метохији искључује признавање Косова и Метохије, а да свој став треба да изнесу и све институције у које Срби чврсто верују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Признавање Косова и Метохије је искључено. Нема говора о томе. Од Бриселског споразума, уз све моје замерке том споразуму, успели смо да сачувамо српску државу на КиМ – рекао је Вулин за „Политику“.

Вулин је истакао и да Вучић није човек који у било шта улази непромишљено.

– То није јуриш, није излазак на барикаде. Ово је државно питање. Наравно да он има свој план, али његова државничка величина је утолико већа јер жели са свима да разговара – рекао је Вулин одговарајући на питање да се у јавности није обратила довољна пажња на чињеницу да је председник Вучић рекао да већ има свој план о КиМ.

Он је оценио и да смо сачували наш народ и наш утицај на свакодневни живот на КиМ, а сада је време да кренемо даље, истичући да је председник позвао на дијалог међу Србима и да све институције у које Срби чврсто верују треба да кажу свој став.

– Зашто је проблем да свако каже шта мисли? Чега се плаше? Плаше се безидејности! Плаше се што их је позвао неко ко има храбрости да разговара са свима о националном питању. Колико пута смо слушали да је потребно да саберемо сву српску памет, да најумније главе кажу мишљење о решавању косовског питања. То су СПЦ, САНУ, политичке странке и парламент – истакао је Вулин.

Он је оценио да и Војска Србије треба да изнесе свој став.

– Војска нема и не треба да има став када су у питању дневно политичка питања, али треба да каже шта мисли о КиМ. Све институције у које Срби чврсто верују треба да кажу свој став – рекао је Вулин.

Он је истакао и да од нашег дијалога очекује да се изборимо за вредности о којима неће бити више расправе.

– Мислим и да оквир дијалога мора изаћи из оквира питања о Косову. Мора се говорити о решавању српског националног питања. Морамо да размишљамо о нашем народу, где год он живи. Морамо да размишљамо о томе како да Балкан постане миран. Ако не будемо имали решено национално питање Срба у целини, Балкан ће стално бити буре барута – поручио је Вулин.

 

 

Извор: Srbija Danas/Politika