Издвајамо Србија

ДАНИЈЕЛ СЕРВЕР: „Вучић ће баш погрешити ако се не определи за столицу ЕУ“

Изјава америчког званичника Брајана Хојта Јија да Србија „не може да седи на две столице“, мислећи на везе Србије с Русијом и ЕУ, изазвала је бројне реакције.

Данијел Сервер, професор америчког Универзитета „Џон Хопкинс“ и некадашњи дипломата, нагласио је да се слаже са тврдњом Хојта Јија, али да је заинтересованији за друго питање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Испливало је питање – зашто би се ико у земљи којој је потребна економска и политичка реформа ослонио на Москву? Руска економија је величине шпанске (заједно са Каталонијом), а политички систем је фокусиран на кривично гоњење и елимисање конкуренције. И док је руска војска постигла одређене успехе у својим интервенцијама у Украјини и Сирији, ипак нема тај капацитет који Запад има да заштити своје пријатеље и савезнике”, навео је Сервер и додао да Русији опада регионална моћ.

Ипак, наводи Сервер, Србија има значајне везе с Русијом – војну сарадњу, економске интересе и словенску културу.

“Руси су Србији дали ‘мигове’, одржавају заједничке војне вежбе и направили су ‘хуманитарну’ логистичку базу у близини Ниша“, казао је Сервер и додао да Русија спречава да Косово буде примљено у Уједињене нације.

Сервер тврди да блиски односи с Русијом, такође, подразумевају прихватање Путинових норми управљања државом, док се међу реформама које Европска унија захтева да се испуне налази и, како наводи, препорука политичким лидерима да се ухвате у коштац са корупцијом на Балкану.

“Председник (Србије Александар) Вучић, који је поново победио на изборима својом проевропском платформом, направио би огромну грешку уколико се не определи за столицу Европске уније. Међутим, онда би морао да одустане од контроле медија и прихвати далеко независније правосуђе, спремно да стане на пут корупцији и другим злоупотребама”, нагласио је Сервер у свом тексту.

Подсетимо, високи званичник Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је у Београду да земље које желе чланство у ЕУ морају јасно то да покажу. Он је навео да те земље не могу да балансирају између две стране, и додао да су САД партнер Србији на путу ка Унији.

Он је рекао и да САД не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски имунитет.

“Зашто Русија то тражи, зашто врши притисак на Србију да јој да нешто што није норма у међународној заједници?”, упитао је Хојт Ји.

То је изазвало бурну реакцију министра одбране Србије Александра Вулина, који је рекао да су изјаве америчког званичника „свакако досад најтежи јавни и врло недипломатски притисак на нашу земљу“.

Реакција је стигла и из Москве. Нико не може да спречи Београд да развија односе са Русијом на основу обостране добробити, саопштило је руско Министарство спољних послова.

 

 

Извор: Б92