Издвајамо Свет

НЕМАЧКИ ЕКСПЕРТИ ШОКИРАЛИ АМЕРЕ: Руски ракетни систем С-400 је бољи од америчког Патриота, зато га сви купују!

Фото: Јутјуб

Захтеви за руским противваздушним ракетним комплексима С-400 „Тријумф“ су толико бројни да чак и представник компаније произвођача „кокетљиво“ изјављује: „Могућности производње тих система нису неограничене“, пише немачки лист „Зидојче цајтунг“

Немачки лист подсећа да је пре пола године објављено саопштење о продаји С-400 Кини. Пре тога се Русија о испорукама система договорила са Индијом, „која се наоружава“. Прошле недеље закључена су још два велика уговора: са Турском и Саудијском Арабијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима саветника руског председника Владимира Кожина, за куповину руских противваздушних ракетних система формиран је читав ред – интересовање показују у Југоисточној Азији, на Блиском истоку и у неким другим државама.
Ипак, тај „акт политичког неразумевања“ без војне супериорности руских система не би имао смисла, наглашавају у „Зидојче цајтунг“. Аутор чланка објашњава зашто је уговор користан за Турску. Као држава-чланица НАТО-а, она демонстративно даје на знање да одбија америчку војну помоћ.

– Модернизовани мобилни систем С-400, фактички цела група лансирних система, сматра се веома ефикасним, јер може да пресреће и аутоматски напада најразличитије циљеве: ловце, извиђачке авионе који високо лете, као што су ’авакси‘, балистичке ракете, крстареће ракете, дронове, чак и невидљиве бомбардере – пише аутор.

– Тај систем је доказао своју супериорност над осталим системима, то је заиста најбољи систем међу постојећим ПВО системима – цитира немачки лист Дмитрија Шугајева, директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

Експерт за наоружање, бивши пуковник Волфганг Рихтер сматра да је руски систем С-400 „најбоља роба на међународном тржишту“.

– Ти системи су сигурно бољи од америчких система ’Патриот‘ који постоје у Немачкој. И мање коштају – констатовао је он.

Фото: Јутјуб

За Русију су недавни велики уговори такође веома важни. Они потврђују њену репутацију као друге највеће државе извозника наоружања у свету. Осим тога, прва испорука С-400 у једну државу НАТО-а задовољава стратешке амбиције Москве – САД нису биле одушевљене договором Русије и Турске.

– Уосталом, Грчка, друга чланица НАТО-а, већ је купила руске систем С-300, али неприметније од Турске – навео је аутор.

 

Извор: информер/република