Издвајамо Србија

ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ФОНДАЦИЈЕ ДИВАЦ: Србија и Македонија покрећу дијалог о заштити права миграната

Београд – Фондација Ана и Владе Дивац представила је приче са терена када су у питању мигранти, њихов пут кроз Србију као транзитну земљу, као и проблеме са којима се сусрећу и искуства локалних заједница.

Све информације су део пројекта „Помоћ на путу – Заштита људских права миграната који пролазе кроз Србију и Македонију“ који реализује Фондација Ана и Владе Дивац, у партнерству са Арбеитер-Самаритер-Бунд Деутсцхланд – АСБ, Новосадским Хуманитарним Центром и Хелсиншким комитетом за људска права из Македоније, наведено на радном доручку за новинаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У Србији тренутно борави око 4300 миграната, а Фондација Ана и Владе Дивац је од самог почетка мигрантске кризе, 2015. године укључена у овај проблем, али и проблеме локалних заједница које носе терет кризе. Мрежа „Помоћ на путу“ фокусирана је на помоћ незаштићених категорија миграната, укључујући жене, као и децу без пратње од којих је најмлађе имало само 6 година – истакла је Марија Томић, координатор пројекта у Фондацији Ана и Владе Дивац.

Овом приликом су, су осим тренутног положаја миграната у Србији представљене препоруке о стању људских права миграната у Србији и Македонији урађене у оквиру „Хелп он тхе роуте“ мреже коју чини 20 организација цивилног друштва из ове две земље.

Новинари су имали прилике да сазнају сведочења миграната које пролазе кроз Србију, њихова искуства из прихватних центара, као и искуства деце миграната која су овог септембра пошла у школе у Србији, а „која су се без већег проблема уклопила у разреде са локалном децом и наставницима“, додала је Марија Томић.

– Мрежа “Помоћ на путу” у Србији чији је уз помоћ 20 организација цивилног друштва донела препоруке које се односе на све установе укључене у решавање проблема миграната. Пре свега да треба наставити напоре како би се осигурало поштовање права на азил и приступ поступку. Такође, спречавање кријумчарења и трговине људима остаје високо на листи приоритета, уз залагање за спречавање малтретирања избеглица и миграната од стране власти или цивила дуж избегличке руте – додала је Ивона Гвозденовић, координатор пројекта у Фондацији Ана и Владе Дивац.

Циљ пројекта је да допринесе промоцији и заштити људских права мигранта и тражиоца азила, који пролазе кроз Македонију и Србију, кроз оснаживање организација цивилног друштва које пружају подршку мигрантима, кроз умрежавње и подизање њихових капацитета и креирање повољнијег окружења за заштиту људских права миграната.

Ана Стефановић, из организације Центар за кризну политику и реаговање, која се посебно бави проблемима дискриминације миграната, изјавила је да је било различитих дискриминаторних ситуација са којима се мигрант сусрећу. И не само они већ и домицијални становници попут преводилаца.

„Десило се да у возу наше железнице нису желели да продају карте за путовање мигрантима и тај случај је пријављен повереници за равноправност. Такође, у угоститељским објектима је долазило до дискриминације када су власници одбијали да услуже мигранте и домицијално становништво које је било са њима у друштву“,  додала је Стефановић.

„Сви случајеви су пријављени повереници за равноправност, а позитивна искуства имамо кроз образовне и здравствене установе из којих не стижу примери дискриминације „, изјавила је Ана Стефановић.

Овај двогодишњи пројекат реализује се на територији Македоније и Србије од 1. децембра 2016. године до децембра 2018. године.

 

 

Извор: Вести