Регион

ПРИЗОРИ ОД КОЈИХ ЈЕ БАЛКАН ЗАНЕМЕО! Језеро пресушило па испливале куће, цркве и гробови (ВИДЕО)

Некада давно, на том месту је потопљено читаво село!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што су у БиХ због лоше хидролошке година и појачане производње електричне енергије довели Јабланичко и Рамско језеро на најнижи ниво у посљедњих неколико година, дроном је снимљено како је Рамско језеро изгледало из ваздуха.

Призори који су забележени одузимају дах, а неки подсећају као да нису са планете Земље.

Погледајте како то изгледа!

Рамско језеро постоји од 1968. године и настало је као резултат потапања корита реке Раме. Када је водостај на нормалном нивоу, његова дужина износи приближно 12 километара. Како су потврдили Рамљаци највећа измерена дубина језера је износила око 95 метара.

Али, оно што га издваја од осталих уметних језера у БиХ су острва и полуострва. На једном од полуострва Рамског језера налази се Фрањевачки самостан Рама-Шћит. На овом језеру припремала се и веслачка репрезентација Аустралије, а за освајање медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру овде су се припремали и хрватски веслачи.

Подсетимо, недавно, објављени су и снимци на којима се виде остаци кућа, гробова и џамије који су ‘изронили’ исушивањем Рамског језера. Наиме, на дну језера налази се потопљено село Копчићи, у коме је живот некада бујао.

 

Извор: Srbija Danas