Свет

ХАКЕРСКИ НАПАД НА ФЕЈСБУК: Огољено 29 милиона корисника! Ево шта су све сазнали – можда баш о вама!

Компанија признала.

Хакери су доспели до података 29 милиона корисника Фејсбук друштвене мреже, признали су из ове компаније. То су чинили користећи листе пријатеља. Фејсбук се огласио о нападу који се одиграо 28. септембра, када 50 милиона људи одједном нису могли да се улогују на свој профил.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објаснили су да верују да су токени око 50 милиона корисника погођени нападом, али да су украдени „само“ од 30 милиона корисника.

– Пре свега, хакери су већ контролисали групу налога, који су били повезани преко листе пријатеља. Користили су аутоматске технике да се пребацују са налога на налог, како би украли токене тих пријатеља, а онда њихових пријатеља, и тако даље, све у свему, око 400.000 људи – навео је Фејсбук.

Хакери су даље користили листе пријатеља тих 400.000 корисника, да допру до 30 милиона људи.

– У случају 15 милиона корисника, хакери су дошли до два типа информација – имена и основних детаља, то јест броја телефона, имејла, или обоје, зависно од тога шта су људи наводили на својим профилима. У случају 14 милиона корисника, хакери су добили и те податке, али и оне личније. То укључује корисничко име, пол, језик, статус везе, религију, родни град, место живљења, рођендан, које уређаје користе да приступе Фејсбуку, образовање, посао, последњих 10 места на којима су се означили, људе или стране које прате и 15 најчешћих претрага. У случају милион људи, хакери нису дошли ни до једног податка – пише у изјави.

Да ли су они међу угроженима, корисници могу сазнати преко Фејсбук Хелп центра.

У наредним данима послажемо аутоматску поруку за свих 30 милиона угрожених корисника, са објашњењем које су им податке хакери можда открили, али и са упуствима како да се убудуће заштите, нарочито када су сумњиви мејлови, поруке или позиви у питању – тврде они.

Једна од најпознатијих компанија признала је да је рупу у свом систему заштите нашла пре око две недеље.

– Одмах смо закрпили рупе у свом сигурносним систему и заштитили своје кориснике – наводи се у писменој изјави. Они су додали да сарађују са ФБИ. По њима, Биро активно истражује овај напад, али су од копаније тражили да не говоре медијима ко би могао да иза њега стоји.

Напад није укључио Месинџер, Месинџер кидс, Инстаграм, WхатсАпп, Оцулус…

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Telegraf.rs