Србија

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЋЕ ВАС ШОКИРАТИ: Наредних дана променљиво време, а за празник и до 20 СТЕПЕНИ!

До краја седмице ће се углавном смењивати сунчани и кишни интервали, али нас за празник, Дан државности, очекују пролећне температуре и до 20 степени!

Сви који планирају да отпутују негде током предстојећих празника, могу да буду спокојни јер се за недељу и понедељак предвиђа много сунца и лепог времена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово, међутим, тешко да ће ићи на руку онима који планирају боравак на планинама и скијање пошто ће на Златибору, на пример, у понедељак 17. октобра, бити чак 15 степени! Дакле, тешко је очекивати бели покривач, барем онај природни.

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже за „Блиц“ да ће у петак бити пролазно наоблачење праћено кишом, а на планинама са снегом.

– Циклон који долази из Велике Британије доћи ће до нас у слабљењу, те нас за викенд очекује стабилно време. У суботу ће бити суво, са сунчаним интервалима, и температурама око 10 степени – каже за „Блиц“ Ђурић.

Како додаје, у недељу ће бити сунчано и топлије време, док ће у понедељак температура бити око 15 степени, а локално и до 20!

– Поред тога, хладан циклон са Северног Атлантика донеће на северу Европе олују, а код нас топле ваздушне масе. У уторак ће бити мање захлађење али не драстично – каже Ђурић.

Ако је веровати средњорочним прогнозама, све до 25. фебруара максималне дневне температуре, у већини градова, неће бити испод 15 степени. И како тренутно стоје ствари, ово ће у Београду бити прва зима у историји без снега!

Како се нагли пораст темпереатуре одражава на људски организам објаснила је начелница Хитне помоћи у Београду, докторка Мара Петровић.

– Такве промене у температури теже подносе старије особе и хронични болесници. Код њих може доћи до пада крвног притиска, гушења, малаксалости, слабости. Када је реч о млађој популацији, може доћи до пада концентрације, несанице, нервозе, али такође може да наступе главобоља и малаксалост – рекла је докторка Петровић.

Извор: Блиц