Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Шта ће се десити са нашим грађанима ако оболе у иностранству? Дан у болници од 400 до 1.600 евра!

Пажња: Иако осигурања покривају лечење настало услед изненадне болести или несреће, изузетак су епидемије и пандемије, па је могуће само тестирање на нови вирус на захтев лекара, а потом болничко лечење сами плаћате

С обзиром на то да је проглашена пандемија коронавируса, ниједна осигуравајућа кућа не покрива трошкове лечења наших држављана у иностранству који се разболе од ковида-19!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А ти трошкови, како сазнајемо, могу достићи астрономске своте, јер у Грчкој само један дан у болници у просеку кошта од 418 до 900 евра, у Турској од 700 до 1.000, а у Немачкој, Аустрији и Швајцарској од чак 1.200 до 1.600 евра!

Активност коронавируса слаби широм Европе, па многе европске земље, на радост грађана Србије који једва чекају да отпутују у иностранство, ускоро планирају отварање граница.

Међутим, како за Курир каже Соња Марић, директорка сектора за маркетинг и корпоративне комуникације у Униqа осигурању, иако полиса путног осигурања покрива болничко и ванболничко лечење настало услед изненадне болести или несрећног случаја, изузетак су епидемије и пандемије проглашене на територији на којој корисник осигурања борави.

– Стандардни пакет путног осигурања покрива трошкове лечења у иностранству до износа од 30.000 евра. Међутим, у овом случају, осигурањем су покривени трошкови испитивања, дијагностиковања и других неопходних медицинских третмана, укључујући и тестирање на коронавирус, али искључиво на захтев лекара у циљу потврде присуства. Уколико се утврди да је клијент оболео од коронавируса, даљи здравствени третман се обавља у складу са здравственим протоколом земље у којој осигураник борави. Обавезе осигурања по том покрићу престају, па самим тим и не покривају трошкове лечења од короне – рекла је Марићева и нагласила да полиса путног осигурање не покрива трошкове тестирања на корону у ситуацији кад је тестирање условљено процедуралним правилом за улазак у одређену земљу.

Наташа Ђурђевић, директорка Дирекције за комуникације у Ђенерали осигурању Србија, напомиње да је тешко рећи колики су трошкови болничког лечења од ковида-19, али да болнички дан у земљама које Срби воле да посећују може коштати и до 1.600 евра.

– Дан у државним болницама у Грчкој кошта од 418 до 900 евра, у Турској од 700 до 1.000 евра, у Египту од 350 до 600 евра, док у Немачкој, Аустрији, Швајцарској болнички дан износи оквирно од 1.200 до 1.600 евра – истакла је Ђурђевићева и додала да цене варирају у зависности од тежине случаја:

– Нижи износи односе се на лакша стања – гастроентеритис, алергијске реакције и слично, где су осигураници хоспитализовани по свега неколико дана, док су већи износи у случајевима тешких здравствених проблема попут инфаркта миокарда или мозга, стања која захтевају хируршке интервенције, захтевније дијагностичке процедуре и слично.

Дејан Гавриловић, председник Удружења за заштиту потрошача Ефектива, рекао је за Курир да трошкови лечења од ковида-19 могу бити далеко скупљи од самог летовања, те свако мора добро размислити да ли ће и где путовати: – Грађани који желе да иду у иностранству би пре пута требало добро да се информишу каква је ситуација што се тиче заражених у земљи у коју желе да путују. Требало би и да добро прочитају услове туристичких агенција и осигуравајућих кућа како не би на путовању били непријатно изненађени.

И Невена Комарчевић, руководилац службе за маркетинг Wиенер Стäдтисцхе, каже да ће трошкови лекарских прегледа и лабораторије бити покривени све док се не утврди да особа болује од заразне болести која је изазвала епидемију или пандемију.

– Након што надлежне службе утврде да особа болује од ковида-19, даљи третман и лечење се обављају у складу са протоколима земље у којој се осигураник, наш држављанин, налази у том моменту – рекла је Комарчевићева, док су у „Дунав осигурању“, истакли да полиса свакако покрива „трошкове првог прегледа, када осигураник затражи преглед услед изненадног здравственог проблема, и хитну медицинску помоћ“:

– Али је, уколико се установи да је пацијент оболео од коронавируса, даље лечење у надлежности специјализованих државних здравствених установа.

Извор: Курир.рс/ Ружица Кантар