Здравље

ПАТОЛОГ ОТКРИО ШТА ЈЕ ПРОНАЂЕНО У ОРГАНИМА ПРЕМИНУЛИХ ОД КОРОНЕ: Ово је драматично, нисмо тога били свесни на почетку епидемије

Фото: Pixabay.com

Аутопсије људи који су преминули услед корона вируса увелико се врше, а патолог открива да је једно откриће забринуло све лекаре.

Др Ејми Рапкивиц, председавајућа на одељењу за патологију на Лангоне Медицал Центер у Њујорку дала је интервју у коме је изјавила да су лекари посебно забринути због чињенице да су аутопсијом пронађени угрушци крви у телима преминулих од Ковида-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Знали смо да су неки од пацијената склони згрушавању крви услед Ковида, али тек сада видимо колики је проценат људи који су тиме погођени. Укратко, стање је драматично – каже она, додајући да је згрушавање крви примећено не само у великим крвним судовима, већ и у оним мањим.

– То је драматично јер се на почетку пандемије мислило да се то одиграва само у већим крвним судовима. Свакако смо то очекивали у плућима, али ове аутопсије су откриле згрушавање крви практично у сваком ограну – каже она, додајући да су сазнања патолога објављена крајем јуна у научном часопису Тхе Ланцет јоурнал ЕЦлиницалМедицине.

Поред тога, постоји још једно неочекивано откриће, везано за мегакариоците, велике ћелије коштане сржи од које откидањем малих делова цитоплазме настају тромбоцити. Како каже Ејми Рапкивиц, оне обично не циркулишу ван костију и плућа.

– Међутим, нашли смо их у срцу и бубрезима, као и у јетрама и осталим органима. Треба имати на уму да мегакариоцити производе тромбоците који су кључни у згрушавању крви, посебно у срцу – напомиње она, а преноси ЦНН.

Извор: Т.Г./zena.blic.rs