Србија

УЖАС! Србија поново уводи полицијски час?!

Уколико број заражених и преминулих наставе да расту у Београду, већ од викенда могли бисмо се поново суочити са полицијским часом.

– Полиција ће у сарадњи са санитарном инспекцијом поново контролисати да ли заражени пацијенти без симптома короне који се лече у кућним условима поштују меру самоизолацију – рекао је јуче министар здравља Златибор Лончар, најављујући тако враћање карантина за одређени број грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је говорио и о кажњавању.

– Мораћемо да вратимо све оно што смо радили раније, а то је телефонско контролисање и кажњавање – истакао је Лончар.

У кућну изолацију, засад, шаљу се заражени који немају никакве симптоме болести. Ипак, како се незванично сазнаје на Кризном штабу се разговарало и о могућности да полиција контролише и оне којима је самоизолација препоручена због симптома респираторне инфекције, а нису тестирани на корону. То, међутим, до даљег није усвојено.

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ

Епидемиолог Радован Чеканац указао је јутрос да велики проблем представљају заражени пацијенти који су на кућном лечењу и који не поштују меру самоизолације, већ излазе из куће и шетају градом пошто немају никакве симптоме.

С друге стране, имајући у виду брзо ширење вируса КОВИД-19 у Београду, држава и стручњаци из кризног штаба разматрају неке нове мере које би важиле само за престоницу.

Лето је и иначе критично, родитељи поведите рачуна

Коментаришући то што млади из Београда након 23 часа масовно одлазе у провод у друга места где нема ограничења рада угоститељских објеката, Јасмина Милошевић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја, упозорава да је лето и иначе доба године када млади чешће излазе, а њихов провод прати конзумирање алкохола.

– Нажалост, често тако седају за волан и онда ту вожњу прате и велика прекорачења брзине. Најкритичнији су дани викенда, и то време од поноћи до три ујутру. Апеловала бих на младе, али и њихове родитеље, да заиста озбиљно схвате тренутну ситуацију – каже директорка АБС.

Према досадашњим информацијама, не би требало додатно да се скраћује радно време угоститељских објеката нити ће се они затварати. Ипак, уколико број заражених и преминулих наставе да расту у Београду, већ од викенда могли бисмо се поново суочити са полицијским часом.

– Мада угоститељи у престоници малтене без изузетка поштују одлуку о затварању у 23 часа, последњих дана, а посебно током викенда, примећено је да велики број младих људи након провода у граду до тог времена аутомобилима одлази до других места и тамо наставља провод до зоре. То не само да је изузетно опасно због вожње под дејством алкохола већ је и идеалан расадник за корону и начин да се она из Београда расеје по Србији. Због тога се најозбиљније размишља о затварању Београда од 23 часа до шест ујутру, односно о полицијском часу у том периоду. Процена је да би тиме били спасени многи животи и због короне и због саобраћајних несрећа – објашњава члан градског кризног штаба, додајући да највећи број младих из Београда ноћни провод наставља у Смедереву, Панчеву, Инђији, Новом Саду…

Све је већи број млађих пацијената оболелих од КОВИД-19 који имају озбиљну клиничку слику и упалу плућа, каже директор Инфективне клинике Горан Стевановић. Он је навео да је у новом таласу ток болести непредвидив, да има пацијената који од самог старта имају тешку клиничку слику, док други на почетку имају блаже симптоме који трају неколико дана, а онда се стање нагло погоршава.

– Ток ове болести је код неких пацијената непредвидив и неопходно је стално праћење. Пацијенти који на почетку имају блажу клиничку слику могу да се лече и у кућним условима, али је неопходна стална контрола – рекао је Стевановић и додао да је клиничка слика често таква да захтева дуготрајну терапију, односно две, три недеље лечења, па су зато неопходни допунски болнички капацитети.

ВУЧИЋ НАЈАВИО

Да се о овоме и те како размишља, сведочи и оно што је пре неколико дана најавио председник Александар Вучић, саопштавајући мере за Београд, попут обавезног ношења маски и скраћења рада угоститеља.

– Уколико ове мере не буду дале резултате, уводиће се нове. Да сам могао да одлучујем сам, затворио бих Београд и увео седмодневни полицијски час – истакао је шеф државе, појашњавајући да би у тој ситуацији стручни тим одлучио да ли би се затворило 10 или свих 17 београдских општина.

маја-гојковиц,-александар-вуциц,-ана-брнабицФото: Србија Данас / Саша Џамбић
Сличне изјаве претходних дана давали су и епидемиолози, а професор Горан Стевановић, директор Инфективне клинике, за наш лист је у недељу рекао да ће подржати све нове мере које епидемиолози буду предложили у циљу заустављања ширења КОВИД-19.

Ванредно и у Ужицу

Због погоршане епидемиолошке ситуације, и у Ужицу је јуче уведена ванредна ситуација.

Број новооболелих у Златиборском округу је 110, од чега је 31 у самом граду. У ужичкој болници хоспитализовано је 214 пацијената, од којих је десет на респиратору, саопштио је градски штаб за ванредне ситуације.

Полиција ће у сарадњи са санитарном инспекцијом поново контролисати да ли заражени пацијенти без симптома короне који се лече у кућним условима поштују меру самоизолацију, рекао је јуче министар здравља Златибор Лончар, најављујући тако враћање карантина за одређени број грађана.

Извор: Српски телеграф/srbijadanas.com