loading...
Свет

СТРАВИЧНО! Кина пријавила нови вирус! Ево шта се дешава

Pixabay.com

Док се свет и даље бори са новим коронавирусом са Индијом која се појављује као највећа жаришна тачка, нови вирус, вирус који преносе крпељи обележио је присуство у Кини.

Нова вирусна инфекција убила је седам људи у Кини, заразивши више од 60 других у источној кинеској провинцији Ђангсу и Анхуи. Укључила је аларма међу здравственим службеницима у земљи, јавља “Индиатодаy”.

Познато је да крпељи носе 83 вируса. Болест узрокована вирусом коју носи крпељ јесте јака грозница са синдромом тромбоцитопеније (СФТС).

Према извештају објављеном у “Глобал Тимес”, СФТС је “нова епидемија, болест природног порекла”. У почетним извештајима смрт коју је изазвао СФТС приписује се денги, још једној вирусној болести која се ширила уједом комараца.

Међутим, локална здравствена комисија из Луана касније је потврдила да је смрт наступила услед јаке грознице са синдромом тромбоцитопеније, проузроковане вирусом крпеља.

Док се вирус преноси људима на уједе крпеља, здравствени званичници у Кини упозорили су на могуће преношење са човека на човека.

Крпељи су бубице које исисавају крв и живе тако што се хране крвљу сисара, птица, а понекад и гмизаваца и водоземаца. Најчешће се налазе у грмљу и трави.

Према Америчким центрима за контролу и превенцију болести, примарни симптоми вируса који преносе крпељи су:

1. грозница
2. болови и умор
3. осип

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс / А. Б.

loading...