loading...
Србија

ДА ЛИ ЋЕ КРЕТАЊЕ ПОНОВО БИТИ ОГРАНИЧЕНО? Огласио се доктор Јанковић и открио све

Доктор Срђа Јанковић је коментаришући то што је у Србији још увек релативно контролисана ситуација и нема скокова у броју оболелих од корона вируса, као што се то ових дана дешава у Европи и региону, рекао да са коришћењем маски и поштовањем мера спречавамо могућност да се вирус појави и код нас увећој мери него што је сада.

Он је, на гостовању у јутарњем програму телевизије “Пинк” истакао да нема постепених ризика, додаје да повратници могу донети вирус, али и да свако окупљање доноси ризик.

– Треба да водимо рачуна како да сведемо ризике на минимум. Опасно је да се понашамо као да вируса нема – рекао је др Јанковић.

Када су повратници у питању, др Јанковић истиче да је уведена мера за њих, мера колективне свести да сви заједно доприносимо резултату.

– Није био циљ да се у некога упире прст, али је важно имати брзе реакције, али и свест о појави ризика. Сада можемо да реагујемо боље када имамо увид у ситуацију. То је први предуслов да се она контролише и мења – рекао је др Јанковић.

Како каже, кретање није никоме ограничено, нити ће бити.

– Већина стручњака сматра да не можемо потпуно избећи пренос вируса током сезоне, али је битно да се контролише и не дозволи неконтролисани пораст – рекао је др Јанковић.

Коментаришући стање у региону, доктор каже да вирус није синхронизован свуда, и додаје да постоје осцијације које су неминовне.

– Индустрија је кренула, посебно туризам, који носи ризике и ни једна земља не може потпуно да контролише – рекао је др Јанковић.

О вакцини
Јанковић је, коментаришући вакцине, рекао да је јако битно од чега се састоје и њихов састав са стручног аспекта и истиче да је народу углавном битно одакле долази, али и да то није од пресудног значаја.

Како каже, сви су се помало и уморили и жељни су да се ово све заврши, па су се сви бацили максимално да проналазак најбоље вакцине.

– Ни једна земља више не може да издржи психолошки притисак споровођења мера нон стоп – рекао је др Јанковић.

Када је у питану трећи талас или пик неког таласа, др Јанковић истиче да морамо да водимо рачуна о целокупној динамици броја случаја.

– Морамо да знамо шта је довело до пораста броја случаја, као и шта је урађено да би дошло до пада. Реални циљ је да одржимо ситуацију стабилном, без наглих пораста – рекао је др Јанковић.

Говорећи о антителима, др Јанковић јерекао да се зна да код значајног броја особа број антитела брзо опада, али и додаје да они нису једина заштита.

– Особа која је имала антитела па изгубила, могуће да ће брже поново да их изгради – рекао је др Јанковић и додао да постоје и случајеви поновног заражавања.

Како каже, школе су добар пример, посебо што је социјализација у том узрасту јако важна.

Извор: Блиц.рс

loading...