Србија

СВЕТСКИ МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ! Европа је потучена у сопственом дворишту, а потукла ју је Србија!

Европска комисија планира да почне администрирање доза вакцина у недељу, али када се ради о вакцинацији, ЕУ је потучена у сопственом дворишту, пише Политико.

Наиме, како пише тај портал, Швајцарска и Србија започеле су већ тај процес пре ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Швајцарска је у среду постала прва земља у континенталној Европи која је започела вакцинацију вакцином компанија Бајонтек/Фајзер, а прва ју је примила жена из Луцерна стара 90 година.

Протеклог викенда државни регулатор издао је условно одобрење вакцине, а више од 100.000 доза вакцина стигло је у земљу у уторак.

Следећа у реду је Србија, земља кандидат за чланство, која је је данас почела вакцинацију, а прва грађанка Србије која је добила вакцину Фејзер је премијерка Ана Брнабић.

У Швајцарској прве вакцине примиће осетљиве групе људи, пре свега старији од 75 година и они са хроничним болестима, а затим следе здравствени радници, они у блиском контакту са осетљивим групама и они који живе у комуналним насељима. У Србији ће најпре бити вакцинисани штићеници домова за старе.

У међувремену, ЕУ чека до недеље, пошто је председница ЕК Урсула фон дер Лајен одредила да дани за вакцинацију буду од 27. до 29. децембра.

Бајонтек је раније најавио да би испоруке вакцина у ЕУ могле да почну у среду, мада је ЕК одредила да до суботе, 26. децембра стигну.

Поједине земље ЕУ, попут Данске, рекле су да би могле да почну вакцинацију што пре, док друге попут Холандије желе да чекају до јануара због проблема са регистрационим системом.

Ипак, већина земаља ЕУ од најмањих до највећих потписале су да датум почетка вакцинације буде 27. децембра, како би ЕУ започела тај процес истог дана. Иако земље ЕУ планирају вакцинацију у исто време, свака држава има задатак да бира приоритетне групе.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг