Србија

Ударна вест! Премијерка се хитно огласила: Важне вести за грађане!

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, уочи протеста студената против укидања студентских поликлиника, да ове здравствене установе „неће бити укинуте“.

Подсећамо, како је Телеграф.рс писао претходних дана, само београдска Студентска поликлиника има 90.000 активних картона који би укидањем оптеретили додатно неку другу здравствену установу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Запослени у њима кажу да то није добро решење и надали су се да до гашења поликлиника за студенте неће доћи.

Укидање студентских поклиника предвиђено је Нацртом плана за оптимизацију мреже здравствене заштите – Мастерплан, а тим поводом се данас завршава јавна расправа.

Њиме је предвиђено да оне буду припојене домовима здравља. То би значило да би само у Београду 90.000 активних картона било „пребачено“ у Дом здравља Врачар, који брине о 50.000 Београђана. И тако редом у Нишу, Новом Саду…

Епидемиолог Студентске поликлинике у Београду и члан синдиката ове институције др Мила Паунић рекла је прошле недеље за наш портал да студенстке поликлинике требало да остану овакве какве јесу, да се развијају, а разлог више је што ће и реформа образовања донети још више страних студената.

– Покушали смо да објаснимо да то није добра идеја, да је здравствена заштита студената добро организована, да ће бити студенти ускраћени за многе здравствене услуге које у овом моменту могу да остваре због здравствених проблема. У дискусији нам је речено да смо ми реликт прошлости што наравно није тачно. Они који су то рекли не прате баш наш рад… Ми пратимо јер се тиме бавимо, и знамо да се свуда у свету студентске поликлинике развијају. Напротив и студентски домови се обогаћују новим садржајима, кампуси, имају психолошку подршку. Студенти су под великим притиском, не само у Србији него свуда, то су велике обавезе – каже др Мила Паунић за Телеграф.рс.

Како би се одбраниле студентске поликлинике покренута је петиција, а заказан је и скуп за данас испред београдске у Крунској улици.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс