Србија

ДР ТИОДОРОВИЋ НАЈАВИО: Кризни штаб у понедељак доноси нову меру на граници

– Кризни штаб мораће вероватно већ на седници у понедељак да одлучи и о обавезном тестирању на граници за све који улазе у Србију. Иако је наш Васкрс тек 2. маја, католички је већ 4. априла и врло брзо очекујемо огроман прилив наших људи који раде у иностранству пошто ће у западним земљама тада бити нерадни дани и они ће то искоростит да дођу у Србију. Колико чујем веч почињу да пристижу – истиче за Курир проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба.

Он напомиње да би то требало да буду антигенски тестови чији резултати брзо стижу, а и јефитинију су од ПЦР, као и да ће се одлучивати о томе да ли ће бити бесплатни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија ни по Уставу не може да забрани улазак својим држављанима у земљу, али можемо да их тестирамо како бисмо предупредили унос короне у Србију. Иако буду позитивни, могу ући у Србију. А тек ћемо видети да ли ће тестирање бити бесплатно и за странце, који свакако неће моћи дас уђу у Србију ако се испостави да су заражени – истиче проф. Тиодоровић и подсећа да је тренутно на снази мера по којој наши држављани морају имати негативан ПЦР за улазак у Србију, а ако га немају морају у самоизолацију од 10 дана, коју могу порекинути ако у међувремену ураде ПЦР и буде негативан.

За странце је обавезан негативан ПЦР, док је слободан улазак за све који долазе из „мини Шенгена“. Иако се пре годину дана око 420.000 наших из иносттанства слило у Србију, проф. Тиодоровић не очекује толики број сада.

– Али свакако ће то бити огроман број људи, хиљаде и хиљаде њих, и морамо нешто предузети – истиче проф. Тиодоровић.

Извор: Курир.рс/Ј.С.С.